Barnfetma en klassfråga

ANNONS
|

–Det finns ingen tendens till minskning av barnfetman bland de grupper som har det svårare i vårt samhälle, medan barnfetman minskar i bättre bemedlade grupper. Det är en skam för samhället att skillnaderna ökar, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) anser att det är viktigt att förebygga fetma hos barn. Ett steg i den riktningen togs när regeringen nyligen lagstiftade om att skolmaten ska vara näringsrik, vilket hon anser var en ”kraftfull förbättring”. Tidigare har lagen bara ställt krav på att skolmaten skulle vara kostnadsfri.

Bra skolmat viktigt

Bättre kvalité på skolmaten kan bidra till att utjämna hälsan mellan eleverna, tror Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.

ANNONS

–Om maten inte är god eller tilltalande och barnen inte blir mätta är risken större att de går och köper något annat, säger hon.

Men Claude Marcus anser att man behöver göra betydligt mer.

–En av de viktigaste sakerna är att minska de onödiga kalorier som barnen sätter i sig. Skolorna ska vara i princip fria från sötsaker, anser han.

Redan i dag finns det riktlinjer från Livsmedelsverket som rekommenderar skolorna att inte sälja godis och läsk, men de är enligt Claude Marcus tandlösa.

–Många skolor, dagis och fritids bestämmer sig lokalt för olika regler, inte minst när föräldrarna sätter press. Men det finns inga tydliga riktlinjer i dag och det drabbar de som har det sämst ställt, säger Claude Marcus.

Utmanar kommunerna

I vintras gjorde Livsmedelsverket en undersökning om hur väl förskolor och skolor följer deras råd. I grundskolan angav nästan samtliga, 98 procent av skolledarna, att godis inte säljs på skolorna. Men på gymnasieskolorna var siffran bara 57 procent.

Maria Larsson hoppas att fler skolor i framtiden ska följa rådet att inte tillåta godis.

–Min förhoppning och min utmaning till Sveriges kommuner är att man faktiskt skapar ett förbud. Jag tycker att det är rimligt att man har det ute i skolorna. Men det är inte något det går att lagstifta om, säger Maria Larsson.

ANNONS

ANNONS