I november dödades en treårig pojke och en sjuårig flicka skadades svårt i Hässelby i nordvästra Stockholm. Under måndagen inleds rättegången mot deras pappa för mord och försök till mord vid Solna tingsrätt.
I november dödades en treårig pojke och en sjuårig flicka skadades svårt i Hässelby i nordvästra Stockholm. Under måndagen inleds rättegången mot deras pappa för mord och försök till mord vid Solna tingsrätt. Bild: Christine Olsson/TT

Barnen knivhöggs och kastades från höghus – nu inleds rättegången mot pappan

I november hittades två svårt skadade barn nedanför ett höghus i nordvästra Stockholm. Snart framkom att det var deras egen pappa som knivskurit dem och kastat ned dem från femte våningen. Under måndagen inleddes rättegången där han är misstänkt för mord och mordförsök.

ANNONS
LocationStockholm||

Det var en sen söndagskväll i november som polis och ambulans larmades till bostadsområdet Hässelby i nordvästra Stockholm. Två svårt skadade barn hade då hittats liggandes på marken intill ett höghus.

Barnen – en treårig pojke samt hans sjuåriga syster – hade knivhuggits och kastats ut från ett fönster på femte våningen. Pojken avled av sina skador, medan hans sjuåriga syster överlevde stickskadorna och fallet från 17 meters höjd.

Under måndagen inleddes rättegången mot barnens pappa, en man i 45-årsåldern. Han misstänks för mord och försök till mord vid Solna tingsrätt. Han har i förhör medgett att han har utfört dåden, men har dock inte erkänt brott.

ANNONS

Efter dåden ska han även ha försökt ta sitt eget liv.

Mannen: ”Orkade inte”

Till polisen säger mannen att motivet till dådet var att barnen skulle få ett bättre liv och att han ”inte orkade med vad som pågick mer”. Han påstår att familjen ska ha blivit utsatt för omfattande störningar i lägenheten. Under 2020 och 2021 gjorde mannen 14 polisanmälningar gällande problem i anslutning till hemmet.

Det var i november som barnen knivhöggs och kastades ut från ett fönster på femte våningen i Hässelby i Stockholm.
Det var i november som barnen knivhöggs och kastades ut från ett fönster på femte våningen i Hässelby i Stockholm. Bild: Anna Tarnhuvud

Till en början menar han att det handlade om ljud och dunkningar från grannar, vilket senare ska ha övergått till en okänd typ av strålning som gjorde att det brände i mannens rygg och nacke. Mannen uppger också att han fått försämrad syn av strålningen och att han oroade sig över att detsamma skulle drabba barnen.

Ingen förundersökning ska dock ha inletts efter de många anmälningarna. Ett beslut han överklagade i brev till polis och åklagare.

Flera orosanmälningar

I september upprättade i stället polisen en orosanmälan till socialtjänsten. De ansåg att mannen var psykiskt instabil då han ofta ringde dem om att grannar sköt strålning genom golvet.

Två olika läkare skrev senare orosanmälningar då de bedömde att mannen hade vanföreställningar eller en psykos och att barnen kunde fara illa eftersom han inte tog emot hjälp.

ANNONS
Efter händelsen fylldes den stora brunnen på gården av ljus, blommor och gosedjur.
Efter händelsen fylldes den stora brunnen på gården av ljus, blommor och gosedjur. Bild: Anna Tarnhuvud

Även mannen själv skickade in en orosanmälan till socialtjänsten, men då för att han menade att barnen utsatts för strålning. Därför köpte han varsin våningssäng åt dem så att de skulle kunna sova längre ifrån golvet. Han la även aluminiumfolie och träplankor under deras dubbla madrasser.

Socialtjänsten säger sig i förhör ha uppfattat föräldrarna som måna om barnen och ska inte ha sett några indikationer på att våld eller bråk förekommit, men de medger att de ansåg att mannens resonemang kring störningarna var orimliga.

Kan dömas till vård

Barnens mamma, som inte misstänks för något brott, berättar i förhör att hon upplevde att hennes make blev förändrad efter att socialtjänsten kontaktats. Under den aktuella kvällen försökte hon ta sig in i barnens sovrum där mannen låst in sig med dem, utan att lyckas.

I ett förhör frågar polisen om mannen vill säga något innan de avslutar för dagen. Han fortsätter då referera till de störningarna han påstår sig ha upplevt:

"Jag tänker på min familj som är försvunnen för alltid. Min dotter, min pojke, min fru. Och här sitter jag helt ensam för att någon har orsakat det i månader. Och ingen gör någonting mot dem. Ingen söker, ingen gör en undersökning, ingen leder en undersökning för de. Då blir jag väldigt förkrossad".

ANNONS

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk utredning som visade att han lider av en allvarlig psykisk störning. Det kan innebära att mannen vid en fällande dom inte kan dömas till fängelse utan vård.

Rättegången beräknas pågå tills på onsdag.

LÄS MER:Pappan till Hässelbybarnen psykiskt störd

LÄS MER:Pappa häktad för mord och mordförsök på barn

LÄS MER:Sorg och chock i Hässelby – "en sådan tragik"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS