Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnbidrag och pensioner försenade

Många blev i morse utan pensions- och barnbidragsutbetalningar. Ett tekniskt fel hos Nordea stoppade utbetalningarna.

Många personer som skulle ha fått sina pensioner och barnbidrag utbetalda i dag upptäckte i morse att de pengarna inte hade kommit in under natten.

Pengarna ska i stället ha betalats ut vid niotiden i dag, skriver TT.

Enligt Helena Dahlberg, biträdande presschef på Försäkringskassan beror förseningarna på ett tekniskt fel hos Nordea, den bank som Försäkringskassan anlitar för att sköta utbetalningarna.

- Nordea har hand om att fördela ut pengarna till de andra bankerna som ska göra utbetalningar. Där har någonting blivit fel, men jag kan inte svara på frågor om de tekniska detaljerna, säger hon.

Flera personer hörde på fredagsmorgonen av sig även till GP och berättade att de inte fått sina utbetalningar.

En av dem är fembarnsmamman Pernilla Henriksson från Västra Frölunda.

- Jag har varken fått vårdnadsbidrag eller barnbidrag. Med tanke på att jag har fem barn ställer det till det ganska mycket för mig, säger hon.

När hon ringde sin bank, SEB, meddelande en automatisk telefonsvarare att pensioner och barnbidrag har uteblivit och att det är osäkert när utbetalningarna kan komma igång igen.

- Jag vet inte hur de ska lösa det här. Men någonting måste de ju göra för så här kan det inte vara, säger Pernilla Henriksson.

Pernilla har via statusuppdateringar bland sina vänner på Facebook listat ut att kunder till Handelsbanken och SEB inte har fått sina pengar, medan Swedbank-kunder verkar ha fått utbetalningarna. Även Nordeas kunder verkar ha fått sina pengar som de ska.

Försäkringskassan känner inte till hur många kunder som drabbats.

Vet du om felet drabbat alla som skulle ha fått sin pension i dag?

- Nej det verkar inte vara så. Jag pratade med en kvinna nyss som sade att hennes väninna hade fått sina pengar, så det felet har inte drabbat alla, säger Helena Dahlberg på försäkringskassan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.