Barnakuten hårt belastad

ANNONS
|

Det är situationen för sjukvården sedan vaccineringen nu kommit igång för fullt samtidigt som antalet smittade och sjuka i svininfluensan ökar kraftigt.

Av de 1032 som testats och där man konstaterat influensa är 80 procent under 40 år. Många vårdcentraler har fått slut på vaccinet, andra har endast små doser kvar och mottagningarna är så nedringda att de inte kan ta fler samtal.

–Man räknar med cirka 2500 samtal till sjukvårdsupplysningen per dag och det är dubbelt så hög belastning som normalt. De flesta samtalen handlar om barn som drabbats av feber eller sjukdom.

– Även regionens växlar är hårt belastade av samtal om svininfluensan. Sedan i förra veckan, då besked kom att också barn under tre år skall vaccinera sig, har barnakuten på Barnsjukhuset varit hårt ansatt.

ANNONS

–Det har varit oerhört hårt tryck på Barnakuten, säger chefsläkare Christina Ranér vid SU.

– Man hade till och med kö utanför akuten vid vissa tider. Vi har uppmanat familjer att söka primärvården när det gäller provtagning och vård av måttligt sjuka barn i stället för att åka till akuten, fortsätter hon.

GP har ringt runt till tiotalet vårdcentraler i Göteborg och kranskommunerna och beskedet är entydigt. Alla har slut på eller ont om vaccin och har oerhört svårt att ta emot telefonsamtal.

I går var det också köer utanför flera vårdcentraler där många ville få sina små barn vaccinerade.

Christina Ranér säger att SU har en hög beredskap för de allvarligt sjuka patienterna.

–Vi har en plan vi följer och uppdaterar. Vi har hittills inte behövt utnyttja andra vårdplatser än de som finns på infektionskliniken. Vi kan också öka antalet IVA-platser om så behövs.

Det är bara två patienter som idag får intensivvård för svininfluensa, en i Skövde och en i Borås.

ANNONS