Barnen bodde i "misär" enligt beskrivningar i orosanmälningar. Arkivbild.
Barnen bodde i "misär" enligt beskrivningar i orosanmälningar. Arkivbild.

Barn kvar när hundar omhändertogs

Trots larm om att de tre barnen, 2, 8 och 10 år gamla, levde i misär var det mammans hundar som omhändertogs först, skriver Expressen. Personalbrist och rekryteringsproblem inom socialtjänsten innebär att orosanmälningar om barn som misstänks fara illa blir liggande.

ANNONS
|

Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer omhändertog familjens hundar med stöd av lagen, en av hundarna var i så dåligt skick att den fick avlivas. Men barnen fick bo kvar.

Från oktober till mitten av december 2015 görs minst åtta orosanmälningar till socialtjänsten om familjen. Skolpersonal larmar om att barnen kommit trötta och hungriga med kläder som luktat kraftigt av smuts och rök. Ett av barnen har sagt till en lärare att det roligaste i skolan är maten, skriver Expressen. En polis beskriver i en anmälan hemmet som en olämplig miljö för barn.

ANNONS

Men när socialtjänsten vid orten i södra Sverige till slut anländer till huset har familjen flyttat. När socialsekreterarna åker till den nya adressen släpper mamman inte in dem. Sedan dröjer det till nästa besök.

Ytterligare en orosanmälan görs. Den här gången rapporterar djurskyddsinspektörer om golv täckta med avföring från de elva hundarna. "Djuren är utsatta för lidande", skriver inspektörerna, enligt Expressen. Trots det görs ingen ny utredning av socialtjänsten. Men en vecka efter det att hundarna omhändertagits beslutar socialtjänsten att barnen inte kan bo kvar. I dag bor de inte med mamman och umgänget med henne är begränsat, skriver tidningen.

Orosanmälningar om barn som misstänks fara illa blir liggande i kommuner över hela landet på grund av hög arbetsbelastning inom socialtjänsten.

ANNONS