Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Föräldrarna till de barn som omhändertogs av Ystad kommun har nu valt att berätta sin version för av händelsen för TV4:s Kalla Fakta. Programmet Kalla fakta <em id=Barnen i Ystad sänds ikväll kl. 20.00 i TV4, samt i TV4 Play/C More. Bild: TV4/Kalla Fakta">
Föräldrarna till de barn som omhändertogs av Ystad kommun har nu valt att berätta sin version för av händelsen för TV4:s Kalla Fakta. Programmet Kalla fakta Barnen i Ystad sänds ikväll kl. 20.00 i TV4, samt i TV4 Play/C More. Bild: TV4/Kalla Fakta

Barn isolerades från samhället – nu talar Ystad-föräldrarna ut

Fyra barn omhändertogs akut i Ystad förra sommaren efter att de kommit fram att de isolerats från samhället och hållits hemma från skolan i flera år. För TV4:s "Kalla Fakta" berättar föräldrarna om sin syn på händelsen.
– Vi har kanske levt lite mer privat, säger mamman Pernilla i tv-programmet.

Det var förra sommaren som fem barn omhändertogs av Ystad kommun efter att det kommit fram att barnen levt isolerade på en gård utanför Ystad under flera år. Bland annat hade barnen hållits hemma från skolan, och i stället, enligt föräldrarna, utbildats via en privat onlineskola i USA.

Fallet blev känt i hela landet efter att HD/Sydsvenskan skrev om barnen i juni 2019.

Det var under våren 2018 som Skatteverket reagerade på att något med folkbokföringen av familjen inte stämde och därefter kontaktade socialtjänsten i Ystad. Situationen ansågs så allvarlig av både polis och socialtjänst att fyra av barnen blev omhändertagna direkt. Det femte barnet som var över 18 år stannade kvar.

En dom i kammarrätten slog bland annat fast att barnen levt ett begränsat liv. Barnen saknade bland annat grundläggande kunskaper och kunde till exempel inte klockan fullt ut och hade svårt med tidsuppfattning. Barnen har visat sig ha svårt att klara sin hygien självständigt och är oerfarna när det gäller vardagsaktiviteter som att handla i affär och åka buss.

En läkarundersökning visade att alla fyra barnen har dålig balans och svag kraft i benen. Flera av dem har också neuropsykiatriska funktionsvariationer. Men enligt föräldrarna stämmer inte läkarnas bedömning. De menar även att den bild som framkommit i media om att barnen ska ha spärrats in inte är sann.

Inget emot svensk skola

I en längre intervju med TV4:s "Kalla Fakta" väljer nu barnens föräldrar Hans och Pernilla att berätta sin sida av saken. De menar att barnen inte kunnat gå i svensk skola då familjen under långa perioder varit utomlands. Men enligt Skatteverket har barnen saknat pass i fyra år. Det finns utöver det få spår från att familjen befunnit sig utomlands, något familjen förklarar med att de gör alla betalningar kontant.

När det gäller skolgången menar föräldrarna att de hela tiden haft en dialog med Ystad kommun om att de undervisat sina barn i hemmet och under sina resor. Samtidigt säger de nu att de inte har något emot att barnen går i skolan i Sverige.

– Framförallt nu har vi inget problem med det. Men vi trodde då kanske lite naivt att vi hade en bra dialog och att den här lösningen var nånting som vi tillsammans kommit fram till. Vi har absolut inget emot svensk skola, säger mamman Pernilla i tv-programmet.

Att gården där familjen bor omringas av murar och höga staket förklarar föräldrarna med att det blåser mycket på Österlen och att de vill skydda sig mot vinden. När Kalla Fakta pratat med grannar i byn där familjen bor är det få som känner igen familjen och nästan ingen har sett barnen.

– Vi har varit borta emellanåt för att vi varit på resor. Barnen brukar hänga med oss till affären och posten. Vi har kanske levt lite mer privat än många mellan resorna. För det har varit intensiva resor och det beror på ytterligare omständigheter men att de skulle vara isolerade på nåt sätt. Alltså det stämmer inte, säger Pernilla.

"Kraftigt överdrivet"

Socialtjänsten ska ha beskrivit familjens hem som en sanitär olägenhet, en beskrivning som föräldrarna vänder sig emot.

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa. Det var kraftigt överdrivet, säger Pernilla.

Föräldrarna har inte fått träffa sina barn sedan de blev omhändertagna för över ett år sedan. Den enda kontakten de haft är schemalagda och övervakade telefonsamtal.

Kommunen kritiseras

Under åren som gått har kommunen fått information om att barnen har skolplikt i Sverige och att den onlineskola i USA som föräldrarna köpt material ifrån inte är ett alternativ. Men trots det har kommunen skrivit under på att barnen inte är skolpliktiga i Sverige, enligt Kalla Fakta.

Ystad kommun har nyligen fått skarp kritik för hur man hanterat fallet. I en extern utredning framkommer det att skolpersonal under åren slagit larm, men då det varit muntliga larm har de aldrig nått socialtjänsten.

Det är främst bristerna i kommunen skolpliktsbevakning som kritiseras i utredningen. Kommunen har många gånger rakt av godtagit föräldrarnas intyg om att barnen går i skola i ett annat land. Ett antal gånger har vissa kontroller gjorts, men föräldrarnas förklaringar har alltid godtagits.

LÄS MER: Skarp kritik för bristande skolpliktskontroll

Kalla fakta Barnen i Ystad sänds ikväll kl. 20.00 i TV4, samt i TV4 Play/C More.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.