Barn över 12 år erbjuds vaccin mot covid-19 i Sverige

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 i Sverige. Det beskedet lämnade regeringen och Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

ANNONS
|

Vaccinationen mot covid-19 kommer att inledas bland 12–15-åriga barn i november.

– Det här gör vi för barnens skull. För att minska risken för långvarig sjukdom och därmed också risken att missa mycket i skolan, säger statsminister Stefan Löfven (S).

LÄS MER:Hallengren (S) i ordkrig med Moderaterna om barnvaccinering

Beslutet gäller barn som hunnit fylla 12 år. Utbildningsminister Anna Ekström (S) menar att det är viktigt, bland annat för att minska risken för distansundervisning till följd av smitta på skolorna.

– Vi har lärt oss hur viktigt det är för barns kunskaper och välmående att skolan är öppen och att undervisning bedrivs på plats i så stor utsträckning som möjligt. Vaccinet kommer skydda ungdomarna och barnen i de här åldrarna från sjukdomen, men också hjälpa oss att hålla skolorna öppna, säger hon.

ANNONS

Frågan har varit en av de mest aktuella på senare tid, bland annat då många länder i omvärlden redan inlett sin barnvaccination. I Sverige har frågan utretts och bland annat har Barnläkarföreningen och Smittskyddsläkarföreningen nyligen tagit ställning för att vaccinera gruppen.

Ser att fördelar överväger risker

Folkhälsomyndigheten har nu alltså valt att också rekommendera att 12-åringar ska vaccineras. Man menar att fördelarna med vaccinet överväger nackdelarna.

– Vi har gjort en samlad bedömning. Tittat på de underlag som finns, både här i Sverige och i andra länder, följt utvecklingen de senaste månaderna och vägt fördelar mot nackdelar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

LÄS MER:Smittan ökar i Göteborgs skolor – flera klasser hålls hemma

Ni pratar om fördelarna för barn, vilka risker med vaccinet har ni främst sett?

– Det finns en viss biverkningspotential. Dels med lindriga biverkningar och ett mindre antal mer påtagliga biverkningar, med hjärtmuskelinflammation och sådant. Men vi har vägt det fram och tillbaka och i grunden är även de mer påtagliga biverkningarna övergående. Slutsatsen i det stora materialet är att det är en fördel för barnen också.

Finns det någon anledning att vara orolig för riskerna?

– Nej det tycker jag inte som förälder. Det här är en observans som man har i sjukvården, på symptom som kan dyka upp.

ANNONS

LÄS MER:Föräldrar orkar inte vänta – bokar vaccinresor för sina barn

Smittan ökar bland unga

Samtidigt som vaccinationen av barn ska inledas i november, då Folkhälsomyndigheten vill förebygga riskerna med covid-19 för dem, ökar smittan bland unga redan nu. Åldersgruppen 10–19 år stod exempelvis för en tredjedel av covid-19-fallen i Västra Götaland förra veckan.

Är riskerna på kort sikt inte så pass akuta med att barnen smittas?

– Nej, risken är mycket större att äldre smittas i samhället just nu. Det är där vi ser den stora påfrestningen på vården, där vi ser folk avlida och att folk behöver intensivvård.

Har avvaktat med beslutet

Till en början vaccinerades endast vuxna över 18 år i Sverige, och sedan i augusti även 16- och 17-åringar. Yngre barn i särskilda riskgrupper har också kunnat få vaccin, på inrådan av läkare, men medan andra länder vaccinerat barn mer brett har Sverige avvaktat fram tills nu.

LÄS MER: Mats Reimer: Barn bör inte vaccineras mot corona

– Vi har liksom en del andra länder velat se hur balansen kommer att utvecklas med tiden. Det dyker upp både problem med insjuknande och med vacciner under en sådan här tid. Nu har så pass många vaccinerats, vi har gjort analyserna och tycker att det är lämpligt, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi vill också vara säkra på att föräldrarna ser det här som ett välavvägt beslut. Det är inte bara att säga att barnen ska vaccineras, utan de ska också göra det. Föräldrarna måste tycka att det här känns väl övervägt, vilket det verkligen är.

ANNONS

LÄS MER:Professor: Låt även 12-åringar få coronavaccin

LÄS MER:Sju av tio vill vaccinera barn mellan 12 och 15 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS