Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara Ekeroth uppfattade att han angreps

Kent Ekeroth säger att han agerade i nödvärn när han slog till en person utanför en nattklubb i Stockholm. Först ska någon ha slagit och dödshotat honom. Men ingen av de sex vittnen som hördes under rättegången i Stockholms tingsrätt såg eller hörde mer än ett slag.

- Ingen utom Kent Ekeroth själv har uppfattat att han blivit angripen, säger åklagaren Lena Kastlund.

Samma kväll som händelsen inträffade erkände SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth att han slagit till en person. Han anser att det var i nödvärn medan målsägandens advokat Kristofer Stahre menar att slaget var ett svar på ett provocerande uttalande från målsägande.

- Motivet är tydligt. Han blir sur för att han inte blir insläppt på krogen. Sedan får han en spydig kommentar och då brister det. Att han dessutom är berusad försämrar hans omdöme, han blir förbannade och slår till målsägande, säger Kristofer Stahre.

Blev chockad

Målsägande berättar att han stod i kön till klubben och såg hur Kent Ekeroth stod längst fram i kön och försökte "argumentera sig in".

- Efter en stund blir han inte insläppt varpå han går. När han går förbi säger jag "hade du kul med järnrören" varpå han svingar. Jag blir chockad, en Säpovakt kommer fram och tar bort Ekeroth, säger han.

Målsäganden förklarar sin kommentar med att han ville "retas lite".

- Jag hade inte väntat mig att han skulle komma fram mot mig. Jag trodde verkligen inte att det skulle ske.

Efter att Kent Ekeroth och målsägande har berättat sina versioner frågar Kristofer Stahre om Ekeroth menar att målsäganden ljuger.

- Antingen ljuger han eller så minns han inte. Det jag säger stämmer, säger Ekeroth.

Såg slaget

Totalt hördes sex vittnen under rättegången: två av målsägandes vänner som var med under kvällen, en ordningsvakt, en entrévärd, en polis och en av de två Säpovakterna som var med Ekeroth under kvällen.

Gemensamt i de sex vittnenas redogörelser av händelsen är att de bara hört eller sett ett slag.

- Det jag ser är att det uppstår någon form av situation som Kent uppsöker genom att ta ett kliv fram mot sällskapet. Varpå han med ena handen laddar ett slag som träffar en person, säger ordningsvakten.

Åklagaren anser sig ha god bevisning och menar att tingsrätten ska döma Kent Ekeroth för ringa misshandel. Men Ekeroths försvarsadvokat, Johan Eriksson, ser flera luckor i bevisningen.

- Jag tycker det finns en rad omständigheter som talar för att åklagaren inte kan motbevisa min klients redogörelse. Kanske starkast av allt är att han visste att han var bevakad av polis och att han omedelbart säger att han var i nödvärn, säger Johan Eriksson.

Dom meddelas den 28 den juni.