Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Steve Bannon, Donald Trumps sparkade chefsstrateg, är på väg till Sverige för att träffa Sverigedemokraterna. Arkivbild.

Bannon vill träffa SD i Sverige

Steve Bannon, tidigare chefsstrateg för USA:s president Donald Trump, kommer till Sverige för att träffa Sverigedemokraterna. Men SD säger sig inte känna till ett sådant besök.

Troligen kommer Steve Bannon till Sverige någon gång under våren eller tidig sommar på inbjudan från Sverigedemokraterna, säger han till Dagens Nyheter.

- Jag vill inte förekomma tillkännagivandet men ja, jag kommer definitivt till Sverige och jag kommer relativt snart.

"Stämmer inte"

Men toppföreträdare inom SD nekar till att partiet känner till Bannons besök.

"Har frågat runt och det finns ingen annan som känner till detta. Påståendet verkar alltså inte stämma alls", skriver partisekreteraren Richard Jomshof i ett sms till DN.

Partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson skriver till tidningen att "vi inte har mottagit någon förfrågan från Bannon".

Steve Bannon säger i intervjun att "Sverigedemokraterna är några som vi har studerat rätt nära".

- Exemplet Sverigedemokraterna är en läxa för hela världen att studera. De förändrade sitt kärnbudskap utan att förlora sin drivkraft. De har behållit sitt antietablissemangsbudskap samtidigt som de har tagit avstånd från sina nynazistiska rötter, säger han till Dagens Nyheter.

Har sparkats

Steve Bannon drev den högerpopulistiska sajten Breitbart innan han utsågs till Trumps chefsstrateg. I augusti i fjol fick han sparken av Trump. Han har även sparkats från Breitbart.

Nyligen träffade Bannon flera högerpopulistiska partier på sin Europaresa och han säger att han planerar flera Breitbartliknande sajter runtom i Europa på ländernas originalspråk.

- Det är något jag tittar på i varje land jag besöker, säger han till DN.