Bankmannen har sagt förlåt

ANNONS
|

Som 26-åring började han arbeta på banken. När börsen började gå dåligt signalerade han till ledningen att banken visserligen tjänade pengar på kundernas placeringar men inte kunderna själva.

Jonas Brewitz gjorde fel när han använde fiktiva säkerheter för att kunna fortsätta med kundernas optionsaffärer. Men han borde ha upptäckts.

Varför bluffade du?

- Jag klarade inte av att konfrontera kunderna med att bankens affärsidé inte fungerade. När börsen började gå dåligt använde jag fiktiva säkerheter i hopp om att börsen snart skulle gå bättre igen. När allt detta hände mådde jag mentalt dåligt av privata skäl, det är min förklaring.

ANNONS

Visste banken vad du gjorde?

- Inte i detalj men allt jag gjorde kunde upptäckas dagen efter om det kontrollsystem som ska finnas hade använts. Jag belönades med ryggdunkningar och löneförhöjningar.

Du blev ombedd att säga upp dig efter att du avslöjat dig själv. Vad hände sedan?

- Efter två dagar sökte jag akut psykiatrisk hjälp. Jag ordinerades samtals-terapi och gick i den i flera månader. Efter bara några veckor erbjöds jag arbete hos en av bankens kunder. Han visste vad som hade hänt men sa att han trodde på mig. Det var ett stort stöd, det blev min räddning. I dag arbetar jag på en revisionsbyrå och driver en egen dessutom.

Några kunder polisanmälde dig, hur gick det?

- Ekobrottsmyndigheten lade ned förundersökningen eftersom fler än jag hade ansvar för det som hänt, men det hann inte undersökas inom ramen för preskriptionstiden.

Vilken kontakt har du med de drabbade?

- Många av de mest drabbade har hört av sig och frågat hur jag mår, det är fantastiskt. Min drivkraft är nu att de som drabbats ska få en rättvis uppgörelse. På en liten ort som Götene, där jag bor, vet alla allt. Men alla, förutom kollegorna på banken, har stöttat. Jag har bett om förlåtelse men det finns det fler som borde göra.

ANNONS
ANNONS