Justitieminister Gunnar Strömmer och finansmarknadsminister Niklas Wykman vid pressträffen.
Justitieminister Gunnar Strömmer och finansmarknadsminister Niklas Wykman vid pressträffen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Banker uppmanas vässa arbete mot brottslighet

Regeringen tillsätter en arbetsgrupp för att att motverka och försvåra för kriminella att utnyttja de finansiella systemen. Samtidigt uppmanas bankväsendet att vässa sitt arbete mot brottslighet.

ANNONS

Representanter för både justitie- och finansdepartementet ska ingå i den nya arbetsgruppen.

– Det handlar om att öka den totala systemkraften som ska slå mot den ekonomiska brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en presskonferens på tisdagen.

Strömmer säger att ekonomisk brottslighet har "kommit ikapp och gått förbi" narkotikaförsäljning som huvudsaklig inkomstkälla för organiserat kriminella.

Ny arbetsgrupp

Prioriterade områden för arbetsgruppen är att motverka bedrägerier, att försvåra för penningtvätt, terrorismfinansiering och annan ekonomisk brottslighet samt att motverka risker inom betalsystemet.

Arbetsgruppen ska även verka för ett utökat informationsutbyte mellan polisen och banker för att motverka penningtvätt. Bankerna, som har gjort stora vinster i den annars pressade ekonomin, uppmanas också att skärpa till sina rutiner och system ytterligare.

ANNONS

– Vi förutsätter att bankerna kan använda delar av sin lönsamhet för att bygga motståndskraft och robusthet mot penningtvätt, brottslighet och terrorfinansiering i sin verksamhet, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Fler polisbefogenheter

Den 1 oktober träder en ny lagregel i kraft som utökar polisens möjligheter att använda hemliga tvångsmedel. Många av bedrägeribrotten har tidigare var för sig inte haft ett tillräckligt högt straffvärde för att hemliga tvångsmedel ska kunna användas, men enligt justitieministern öppnas nu en möjlighet att "lägga ihop" ett antal mindre straffvärda brott så att de totalt sett når upp i den nivån av "allvarlighet".

– Dessutom kommer hemliga tvångsmedel nu att kunna användas för fler brottstyper som grovt bedrägeri, utpressning, mened, grovt, penningtvättsbrott och näringspenningtvätt, säger Gunnar Strömmer.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS