Bakslaget för Julian Assange - fortsatt häktad

Julian Assange är häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Men Wikileaksgrundaren har överklagat häktningsbeslutet. Nu har Svea hovrätt fattat sitt beslut. Han ska vara fortsatt häktad.

ANNONS
|

Sedan fyra år tillbaka befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London, där han beviljats asyl.

Wikileaksgrundaren är på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt som inträffade i Sverige 2010. Han är häktad i sin frånvaro för brottet.

Julian Assange förnekar brott och har länge kämpat för att få häktningsbeslutet hävt. Men Stockholms tingsrätt har sagt nej till det.

Julian Assange advokater anser att häktningen strider mot "proportionalitetsprincipen", skriver TT. Bland annat ska de ha hänvisat till hälsoproblem, som en följd av att Assanges varit på ambassaden i fyra år.

Fortsatt häktad

I dag meddelade Svea hovrätt sitt beslut i häktningsfrågan. De har beslutat att han ska vara fortsatt häktad.

ANNONS

– Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, mindre grovt brott och flyktfaran är oförändrat stor. Det allmänna intresset av att utredningen kan fortsätta väger enligt vår uppfattning fortfarande tungt. Domstolen har här delat vår uppfattning att fortsatt häktning i nuläget är förenligt med proportionalitetsprincipen, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande om häktningsbeslutet.

Julian Assange ska ha velat ha en muntlig förhandling för att berätta om vad som hänt, enligt hans version. Detta har hovrätten sagt nej till. De skriver i beslutet att de sedan tidigare har alla uppgifter om Julian Assanges "invändningar" De anser inte att det kommit fram några nya uppgifter utan skriver att det material som finns leder till att hovrätten har "fullgoda möjligheter" att bedöma häktningsfrågan - utan en muntlig förhandling.

De konstaterar också att det fortfarande finns en risk att Julian Assange avviker eller på annat sätt "undandrar sig lagföringen" om han inte är häktad.

Ska förhöras

Tidigare i veckan meddelade Riksåklagarämbetet att Julian Assange ska förhöras på Ecuadors ambassad i London den 17 oktober.

Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten är det en ecuadoriansk åklagare att genomföra förhören. Chefsåklagare Ingrid Isgren och en utredare från Sverige tillåts vara med vid förhöret. De har då också möjlighet att ställa kompletterande frågor.

ANNONS

– Det är positivt att utredningen nu kommer att föras framåt, sa överåklagare Marianne Ny som leder förundersökningen i pressmeddelandet.

"Ett misslyckande"

I förra veckan höllåklagarmyndigheten en presskonferens kring fallet Julian Assange. Dåuttryckte överåklagaren Marianne Ny sina känslor rörande utredningen:

–Det är väldigt olyckligt att vi inte har lyckats föra utredningen framåt, det har varit våra ambitioner. Så i det avseendet har det varit ett misslyckande.

ANNONS