Bakslag för kritiker av Nobel Center

Till och med kungen har klagat. Men länsstyrelsen i Stockholm tycker inte att detaljplanen för planerade Nobel Center på Blasieholmen är något att orda om och avslår alla överklaganden.

ANNONS
|

Placeringen av ett Nobelcenter på Blasieholmen, mitt emot slottet i centrala Stockholm, har väckt protester och lett till överklaganden av detaljplanen. Kritiken gäller såväl placeringen av den stora byggnaden samt det faktum att det skyddsklassade gamla Tullhuset måste rivas för att ge plats åt det nya.

Men nu meddelar länsstyrelsen att man avslår överklagandena.

"Beslutet innebär att detaljplanen fastställs", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Åsikter och klagorätt

"Arbetsgruppen stoppa Nobelbygget på Blasieholmen" var snabba med att meddela att de tänker överklaga länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.

"Det planerade Nobel Center förstör Blasieholmen och den gamla stenstadens skönhet genom sin storlek, lådform och metallfasad. Det är märkligt att Nobelstiftelsen lånar sig till detta", säger gruppens generalsekreterare Björn Tarras-Wahlberg i ett skriftligt uttalande.

ANNONS

- De har inte rätt att överklaga, kontrar Susanne Lindh, vd för Nobelhuset som ansvarar för projektet.

Detta framgår också av länsstyrelsens beslut. Bara så kallade sakägare – fastighetsägare, bostadsrättsinnehavare och liknande, som finns "inom planområdet" eller som "direkt gränsar till planområdet" har klagorätt när det gäller detaljplaner.

Eller som Susanne Lindh uttrycker det:

- Om du är berörd av en detaljplan, då har du rätt att överklaga, inte för att du allmänt tycker någonting.

Av alla klagande är det därför bara två grannfastigheter samt Nationalmuseum, företrätt av Statens fastighetsverk, som faktiskt har klagorätt i juridisk mening. Men dessa tre parters kritik mot en ny granne utgör inte tillräckliga skäl för att upphäva detaljplanen för Nobel Center, enligt länsstyrelsen.

Klart tidigast 2020

Susanne Lindh känner sig lättad över länsstyrelsens beslut men säger också att det var väntat.

- Byggplanen står fast. I den fanns överklagandeprocessen inräknad, säger hon till TT.

ANNONS

Hennes förhoppning är att det första spadtaget kan tas om ett år – oavsett om länsstyrelsens beslut överklagas eller inte. Därmed skulle Nobel Center stå klart tidigast år 2020.

- Vi tror naturligtvis att det här kommer att gå igenom, säger Susanne Lindh.

TT

Fakta: Nobel Center

Nobel Center, det nya Nobelhuset på Blasieholmen i Stockholm, är tänkt att bli en samlande plats för allt som har med Nobelpriset att göra.

Byggstarten för huset, som får en fasad i stål och glas, är planerad till 2018 och huset ska stå klart två år senare.

Enligt planerna kommer det nya Nobelcentret att kosta 1,2 miljarder kronor. Det blir 32 meter högt och 65 meter långt, med en yta på 11850 kvadratmeter.

Nobelstiftelsens eget kapital får inte användas till att bekosta bygget. Byggnaden ska bekostas av privata donationer. Framtida verksamhet säkras av staten och Stockholms stad, i kombination med egna intäkter.

Bygget innebär att det gamla Tullhuset på Blasieholmen måste rivas. Huset, som stod klart 1876, ses som ett minnesmärke över den begynnande industrialismen i Sverige.

Många kända personer har uttryckt sitt stöd för bygget, bland andra tidigare Abba-medlemmen Björn Ulvaeus och den peruanske litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa.

Källa: Nobelstiftelsen med flera

ANNONS