Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Bad misstänkt beskriva sina kalsonger

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har tröttnat på hur våldtäktsoffer skuldbeläggs i rättegångar. Därför protesterade hon när hennes klient fick frågor om sina underkläder: "Beskriv kalsongerna" bad hon den misstänkte förövaren i ett förhör.

Elisabeth Massi Fritz har i över 20 år arbetat med att hjälpa brottsutsatta personer, ofta tjejer som drabbats av sexualbrott, skriver Aftonbladet. Nu har hon tröttnat på hur flickor och kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt bemöts vid rättegångar.

I ett Instagram-inlägg berättar advokaten att hon nyligen ställde samma fråga till den misstänkte som offret hade fått:

"Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet. Mitt svar blev "lika stor betydelse som min klients stringtrosor, herr ordförande".

- Om en domare inte stoppar den här typen av frågor till mina klienter måste jag fråga hur förövarens kalsonger ser ut, säger Elisabeth Massi Fritz till Aftonbladet.

Hon tycker också att domstolarna måste börja ta sitt ansvar och stoppa den här typen av skuldbeläggande av brottsoffer.

- Det är tillträckligt traumatiserande att genomgå en rättegång och behöva berätta igen. Det är ofta som våldtäktsoffer upplever rättegången som en andra våldtäkt. En upplevelse som inte är acceptabel förstås, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.