Det råder bacon- och fläskbrist i många svenska butiker. "Jag började jobba med kött i butik sedan 1981. Jag har inte varit med om den här typen av brist förut", säger Majsan Pense, köttansvarig Coop.
Det råder bacon- och fläskbrist i många svenska butiker. "Jag började jobba med kött i butik sedan 1981. Jag har inte varit med om den här typen av brist förut", säger Majsan Pense, köttansvarig Coop. Bild: Claudio Bresciani/TT

Baconbristen i Sverige allt större efter årsskiftet

Det råder baconbrist i svenska kyldiskar. I många butiker har produkten inte gått att köpa på flera veckor, rapporterar Sveriges Radio.
– Det har varit extremt, säger Majsan Pense, köttansvarig på Coop.

ANNONS
|

Under lång tid har tillgången på bacon och andra fläskprodukter minskat stadigt i Sverige. Under hösten rapporterade både Ica, Coop och Axfood om svårigheter att få tag på fläskråvara vilket har gjort att både efterfrågan och priserna gått upp.

Nu rapporterar Sveriges Radio att stora delar av matbutikskedjornas fläskköttlager praktiskt taget är helt slut i delar av Sverige.

Majsan Pense är köttansvarig på Coop och har jobbat i branschen i närmare 40 år. Hon säger att läget just nu är kaotiskt.

– Jag började jobba med kött i butik 1981. Jag har inte varit med om den här typen av brist förut. Normalt sett är bacon en vara som ofta kommer in i reklamblad på kampanj. Men nu finns det inte i de volymerna. Vi kan bara ha det till ordinarie pris.

ANNONS

Efter årsskiftet har det varit särskilt skralt.

– Det har varit extremt. När det har varit julhelg och röda dagar så slaktar och styckar man inte lika mycket. Då blir det mindre griskött i omlopp och vi har inte kunnat fylla upp diskarna.

Läget ser inte heller ut att förändras inom en överskådlig framtid.

– Jag ser inte att det kommer att vara så mycket mer bacon i hyllan under det närmaste halvåret. Det som jag har hört från slaktare, styckare och LRF (Lantbrukarnas riksförbund) är att lantbrukarna inte planerar att sätta in mer grisar i produktion. Och när de väl gör det ska suggan först vara dräktig i tre månader. Sen ska grisen växa i sex månader innan den slaktas, säger Majsan Pense som poängterar att det är en komplex fråga.

LÄS MER:Kinesisk pest påverkar svenska bacontillgången

Axfood: "En besvärlig situation"

Situationen är liknande över hela landet. Det gäller även Willys och Hemköp, skriver Axfoods presschef Claes Salomonsson.

”Vi har haft och har en besvärlig situation. Vi har hittills när det just gäller bacon klarat oss ganska bra tack vare vårt eget varumärke. Men följden är starkt ökade råvarupriser, som för konsument gör att det blir någon eller några kronor dyrare per paket och att våra kedjor för tillfället är försiktiga att kampanja fläskkött och inte minst bacon just på grund av att tillgången är begränsad."

ANNONS

Mats Heljestrand, köttchef på ICA, skriver att de förvisso har haft sämre tillgång på enskilda baconartiklar, men att alla deras kunder som vill köpa bacon eller fläsk ska kunna göra det. Han menar att det beror på att de har en hög andel svenskt fläskkött.

"För att svenska grisbönder ska våga satsa på fläskkött har ICA under lång tid arbetat för att öka andelen svenskt fläskkött och har gjort åtaganden att köpa in stora volymer av svensk fläskkött vilket gör att läget ser bättre ut för oss än för övriga marknaden."

LÄS MER:Fläskbrist slår hårt mot anrika familjeföretaget

Svinpest i Kina en orsak

Det finns framförallt fyra bakomliggande orsaker till bristen: Torkan från 2018 som ledde till foderbrist och mer slakt än planerat, en ökad efterfrågan på svenskt griskött, den minskade produktionen under julhelgerna – och svinpesten i Kina.

Den kinesiska grisuppfödningen drabbades under 2019 av afrikansk svinpest och tvingades till masslakt. Produktionen ska ha minskat med omkring 20 procent. Trots att svenska butiker inte köper in fläsk från Kina skapar det kedjereaktioner som påverkar hela världen.

GP har tidigare rapporterat om charkföretaget Härryda Karlsson som under hösten tvingades minska sin korvproduktion med mer än hälften. Vd Marcus Karlsson skriver i ett mejl att de har valt att pausa några av sina mindre populära produkter.

ANNONS

"Men just nu är det OK. Vi har hittat fler leverantörer. Men jag vill påpeka att det är ett riktigt dåligt läge i alla fall."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS