BA.4 – ny variant av coronaviruset upptäckt

En ny undervariant av omikron, med namnet BA.4, har upptäckts i Sverige. Varianten dominerar i dag smittspridningen av covid-19 i bland annat Sydafrika och spridningen i Sverige kommer nu att övervakas av Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Antalet bekräftade fall av covid-19 minskar i Sverige, även när man tar hänsyn till att testningen för sjukdomen också har minskat. Samtidigt meddelar nu Folkhälsomyndigheten att en ny virusvariant har upptäckts i Sverige.

Det handlar om en undervariant till omikronvarianten med namnet BA.4. Den upptäcktes först tillsammans med en annan undervariant, BA.5, i januari och februari i Sydafrika.

Omikronvarianten finns i flera länder

De första svenska fallen av BA.4 upptäcktes efter analyser av prover från vecka 17, den sista veckan i april.

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av sars-cov-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Samma åtgärder mot covid-19 som innan

Enligt Folkhälsomyndigheten har BA.4 inga kända egenskaper som gör att sjukdomsbilden blir annorlunda än med BA.2, som är den omikronvariant som har dominerat smittspridningen i Sverige de senaste månaderna.

– Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk, säger Sara Byfors.

Omikron delas in i undergrupper

Virusvarianten omikron har visat sig vara mer smittsam än tidigare varianter som spridits under coronapandemin, men den orsakar också ett mildare sjukdomsförlopp.

Dessutom har 65 procent av alla vuxna i Sverige nu tagit minst tre doser covid-19-vaccin. På grund av det klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i Sverige.

Omikron delades initialt in i tre undergrupper med liknande men ändå olika mutationer – BA.1, BA.2 och BA.3. Det var den förstnämnda varianten som först fick fäste i Sverige, när smittspridningen var som störst i vintras, och därefter tog BA.2 över.

LÄS MER:FHM: Då måste vi återinföra restriktionerna

LÄS MER:Sveriges pandemistrategi hyllas i Frankrike

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS