Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bönder i uppror på E4

Lantbrukare från organisationen "Landsbygdsupproret" drog under fredagen ut på E4:an i en lång protestkaravan. – Vi vill försöka få stopp på urholkning av landsbygden, säger Fredrik Nordin, vice ordförande i Landsbygdsupproret, till GP.

Uppemot 50 traktorer deltog i demonstrationen i höjd med Härnösand, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Traktorkaravanen påbörjades i Örnsköldsvik och gick vidare mot Sundsvall.

- Jag sitter mitt i kortegen nu. Vi är 40-50 traktorer och vi har ett led på en kilometer, sa Fredrik Nordin, till Expressen.

Demonstrationen äger rum på cirka 15 platser samtidigt runtom i landet. Polisen varnar för att det kan bli köer på vägarna.

Men så länge organisationen följer trafikreglerna och inte stör trafiken för mycket får de fortsätta köra.

Syftet med demonstrationen är att uppmärksamma förhållandena på landsbygden.

– Bensinmackar stänger, skolor likaså och varje dag är det en mjölkbonde som tvingas lägga ner sin verksamhet, säger Fredrik Nordin, till GP.

Att mjölkbönder tvingas lägga ner påverkar i sin tur köttproduktionen och i det stora hela minskar den totala matproduktionen, menar Fredrik Nordin.

– En gång i tiden producerade Sverige sin egen mat, nu är vi bara självförsörjande till 30 procent. Det är helt vansinnigt och dessutom allvarligt eftersom matproduktionen är en del av Sveriges totalförsvar. Om det skulle bli krig kan vi inte föda oss själva, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.