Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Midsommarstång på Gällnö utanför Stockholm midsommarafton 2017. Arkivbild.

Både sol och regnchanser till midsommar

Det högtryck som hållit Sverige i ett stadigt grepp sedan mitten av maj har nu gett vika för lite ostadigare väder. Och midsommarvädret kan bjuda på lite av allt.

Flera regnområden rör sig över Sverige i nästa vecka och frågan är var de befinner sig på självaste midsommarafton.

- Det ser ut som att midsommar blir ostadigt med nederbörd som kan passera på flera ställen, men sedan är frågan om det kan bli en liten högtrycksrygg emellan och var den i så fall är, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Det väntas bli något lägre temperaturer än under senare delen av maj och början av juni, även om man fortfarande kan få sommarvarmt i södra delen av landet.

Risk för regn

Just nu ligger ett nederbördsområde över västra Svealand som kommer att röra sig öster ut över dagen och även i Götaland väntas en del regn under onsdagen.

- Det kommer lokalt kunna bli ganska kraftiga skurar och även åska men det är en viss osäkerhet i placeringen, säger Lovisa Andersson.

SMHI varnar för att det finns risk för stora regnmängder över bland annat Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Högtryck har gett vika

Ett annat regnområde är också på ingång från sydväst och väntas dra sig nordost över landet under torsdag eftermiddag och fredag. Det väntas ge en del nederbörd i norr under fredagen.

- Vi har en något ostadigare period framför oss och det högtryck som dominerat i maj och juni har definitivt gett vika, säger Lovisa Andersson.