Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkaren bredvid sin försvarare Frida Wallin vid en häktningsförhandling. Arkivbild.

Både barnläkaren och hans offer överklagar

Läkaren som dömts till tio års fängelse för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot ett 50-tal barn överklagar domen till hovrätten. Han vill dessutom att stora delar av rättegången tas om. Även några av offren har överklagat.

I den 29-årige läkarens överklagan, som lämnats in till Stockholms tingsrätt, framgår att han anser att bedömningen av hans skuld är felaktig. Han fortsätter hävda att de undersökningar han gjort av barnens underliv och anus varit medicinskt motiverade. Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanliga i Spanien, där han kommer ifrån och där har fått sin läkarutbildning.

Tingsrätten ansåg tvärtemot att det inte alls funnits någon medicinsk anledning för honom att genomföra undersökningarna.

"Rättegångsfel"

- Hans handlande har varit styrt av hans sexuella intresse för barn, främst prepubertala flickor. Det är det som styrt, och han har varit medveten om att det varit obefogat, sade domaren Marianne Gauffin när domen kom.

Läkaren hävdar dessutom att det förekommit rättegångsfel under förhandlingen. De flesta av vårdnadshavarna hördes som vittnen, och fick därför avlägga vittnesed, men de borde enligt försvaret ha hörts som parter i målet. På grund av detta vill han att stora delar av rättegången tas om helt.

Miljonskadestånd

Hittills har också tre överklaganden från målsägare registrerats hos tingsrätten.

Brotten har i de flesta fall begåtts på olika läkarmottagningar runt om i Sverige, och när mannen arbetade för den digitala vårdtjänsten Kry. Offren är i huvudsak hans patienter – barn i åldrarna två till tolv år – samt föräldrar som han förmått filma och i vissa fall beröra sina barns underliv och anus vid Kry-undersökningarna.

Stockholms tingsrätt beslutade också om livstids utvisning, och att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt 3,5 miljoner kronor till målsägarna.