"Båda ska ha livstids fängelse"

ANNONS
|

Kammaråklagare Erik Handmark inledde onsdagens förhandling med sitt sista anförande. Han poängterade genomgående hur trovärdig mamman varit under hela rättegången, i synnerhet jämfört med den 39-årige mannen.

Det hindrade dock inte åklagaren från att kräva att även den 30-åriga kvinnan ska dömas till lagens strängaste straff.

- Men när det gäller henne så finns det möjligtvis utrymme för en liten rabatt.

I den händelse Eksjö tingsrätt skulle döma kvinnan och mannen för annat än mord, exempelvis grov misshandel och grovt vållande till annnans död, var det Handmarks uppfattning att påföljden borde bli ett "synnerligen långt fängelsestraff".

Åklagaren bygger sin mordanklagelse på det så kallade likgiltighetsuppsåtet. Han menar att de båda åtalade insåg att det fanns en risk att Bobby skulle kunna avlida efter den behandling han tvingats utså.

ANNONS

Åklagaren hävdar att de båda var positiva eller i vart fall likgiltiga inför den risken. Och därmed bör de dömas för mord, anser han.

Mamman och hennes sambo var alkoholpåverkade under mordkvällen, de lämnade en förståndshandikappad pojke ute i snön i kanske uppemot en timme. De försökte visserligen rädda Bobby med mun mot mun-metod och hjärtmassage, men de ringde inte ambulans eller sökte annan hjälp.

Paret fortsatte dricka sprit efter Bobbys död och gick sedan och lade sig.

- Detta visar att de förhöll sig likgiltiga till hans öde, summerade Erik Handmark.

I övrigt handlade Handmarks slutplädering mest om beskrivningar av huvudpersonerna och av de påstådda brotten. Den 39-årige mannen framställdes som ansvarslös och självcentrerad och med brist på empatisk förmåga.

Mamman beskrevs som något blyg, svagbegåvad och dålig på att kommunicera.

- Men ingen som framträtt här har påstått att hon skulle vara en dålig mor. Bortsett då från sambon, konstaterade åklagare Handmark.

Advokaterna väntas senare under dagen att mer eller mindre kräva frikännanden för sina klienter.

ANNONS