Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bättre apoteksservice i landsbygd

Andra apoteksaktörer än Apoteket AB ska få rätt att inrätta ombud. Detta för att säkra apoteksservice för kunder i glesbygd.

Det är ett av förslagen om regeringens utredare Åsa Kullgren föreslår i apoteksmarknadsutredningen som i dag lämnas till regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vidare bör distributörerna ta över ansvaret från apoteken för leverans av läkemedel inom 24 timmar. Det skulle leda till att fler konsumenter får sina läkemedel dagen efter beställning.

Branschorganisationen Sveriges Apoteksförening är positiv till förslagen.

- Vi har ju inte sett hela utredningen ännu, men vi är övergripande positiva. Framför allt att man beskriver apoteken som en viktig del av svensk hälso- och sjukvård, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Dessutom föreslås att endast utbildade farmaceuter ska få ge råd om läkemedel till den som hämtar ut receptbelagd medicin. Men så är det redan i dag, säger Wallér.

- Det är väldigt strikt och tydligt. Jag vet inte varför det presenteras som ett förslag, kanske för att förtydliga dessa regler ytterligare, säger han.

Den som ger råd om receptfria läkemedel bör dessutom ha åtminstone kompetens som apotekstekniker, är ett annat av utredningens förslag.