Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En stor andel av dem som drabbas av lungcancer är eller har varit rökare. Arkivbild

Bättre överlevnad vid lungcancer

Fler patienter med lungcancer bör få immunterapi som förstahandsval. Överlevnaden bland patienter med spridd lungcancer ökar.

På den årliga cancerkongressen AACR i Chicago, USA, presenterades nyligen två större studier som kan förändra hur sjukdomen behandlas i Sverige, skriver Dagens Medicin.

Resultaten, som även presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine, visar att nya immunläkemedel förbättrar överlevnaden, även för patienter som har ett lågt så kallat tumöruttryck.

- Det öppnar för att fler patienter skulle kunna få behandling med immunterapi i kombination med cytostatika. En nackdel är att det inte är någon billig behandling precis, säger Ola Brodin, docent och överläkare vid onkologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

I en av studierna låg överlevnaden efter ett år på 69 procent med den nya behandlingen, att jämföra med 49 procent bland den som enbart fick cytostatika (cellgifter).

Sammantaget, säger Karl-Gustav Kölbeck, överläkare på lungcancerkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, är resultaten ett framsteg för immunterapi vid svårbehandlad lungcancer.

- Särskilt intressant är att patienter med svårbehandlade tumörtyper svarar allra bäst. Resultaten talar för att vården av lungcancer måste bli mer nischad. Det gäller för oss att analysera tumörer och ta reda på vilka subpopulationer av patienter som har mest nytta av dessa behandlingar, säger han till tidningen.