Bättre än på länge för hotad hackspett

Minst elva vitryggiga hackspettsungar har kläckts i år. Det är bättre än på länge för den hotade arten.

ANNONS
|

Naturskyddsföreningens Projekt vitryggig hackspetts frivilliga rapportörer har konstaterat fyra häckningar i Mellansverige, vilket lett till elva ungar. Troligtvis är det nu totalt sju par, och omkring sex singlar, i landet.

Att paren blivit fler beror både på att några fåglar flyttat in österifrån, och att uppfödda och utsläppta fåglar valt att etablera sig i landet.

Förändrar skogen

Vitryggen är en krävande hackspett som behöver äldre lövträd och död lövved, en typ av skog som blivit ovanligare i Sverige och där andra rödlistade arter lever. Naturvårdsverket har sedan 2003 ett åtgärdsprogram för den hotade hackspetten som syftar till att göra i ordning skogarna, bland annat ta bort granskog och återskapa vattendrag. Men om detta gett resultat är svårt att veta.

ANNONS

- Det är en ganska svår fråga. Det är en av aspekterna som vi behöver titta närmare på. Arten behöver stora arealer, men vi har jobbat med ganska små arealer. Det tar tid innan det blir stora miljöer, säger Maano Aunapuu.

Resursbrist har gjort att man just behövt satsa på mindre områden.

En paraplyart

- Försvinner vitryggen så riskerar andra hotade arter också att försvinna, det är en så kallad paraplyart. Och så handlar det om att hejda förlusten av biologisk mångfald, förklarar Paula Andersson vid projektet på Naturskyddsföreningen.

Hon hoppas och tror att vi framöver kommer att kunna se fler häckningar i landet.

- Jag har gott hopp om att den kan återetableras i Sverige. Men det gäller att myndigheter och skogsbruk aktivt arbetar vidare med restaurering av de här livsmiljöerna. För ska vi ha fler fåglar så kommer vi att på längre sikt behöva fler lämpliga landskap av de här stora sammanhängande lövskogsområdena.

ANNONS
TT

Fakta: Vitryggig hackspett

Den vitryggiga hackspetten (Dendrocopos leucotos) finns över stora delar av Europa och Asien och hade ursprungligen en vid utbredning i Sverige.

I dagsläget står arten på randen till utrotning i landet.

I grannländerna är läget bättre. I västra Norge, med stora arealer orörda lövskogar, häckar 1500 par och i sydöstra Finland, där skogsbruket sparat mer lövskog än i Sverige, finns nu 120 par.

Källa: Naturskyddsföreningen (TT)

Fakta: Åtgärdsprogrammet

I takt med att modernt skogsbruk införts och viktiga störningsfaktorer som skogsbränder och översvämningar i stort sett upphört har den vitryggiga hackspettens ursprungliga livsmiljöer nästan helt försvunnit. Istället har det igenväxande kulturlandskapet blivit allt viktigare för arten.

I de få större landskap i landet där det finns förutsättningar för en häckande population behövs skydd av lämpliga miljöer samt restaurering och skötsel för att behålla skogar med ett stort lövinslag.

Utsättningar av ungar uppfödda i fångenskap minskar risken att den försvinner från landet innan åtgärderna har fått effekt.

Hackspetten kräver stora arealer lövrika skogar med en stor andel död ved, miljöer som också hyser många andra rödlistade arter.

Källa: Naturvårdsverket (TT)

ANNONS