Bäst att helt ignorera förföljaren

ANNONS
|

- Stalkning är inget man vänjer sig vid. Upplevelsen är oerhört påfrestande, konstaterar Jan Schütt.

Han tror att fler är drabbade än vad polisen känner till. Särskilt ungdomar som trakasserar varandra genom chattsidor på internet.

Stalkning kan innefatta olika varianter. Förföljaren hänger utanför bostaden, jobbet, ringer, skickar brev och sms, mejlar, stjäl post, förstör egendom och så vidare. Ibland leder det till grova våldsbrott.

Men samhället har svårt att hantera fenomenet. Polisen ser inte alltid händelserna i sin helhet, som ett mönster, och därför behandlas stalkning inte alltid som den allvarliga kränkning den faktiskt är.

Relationsbetingat

Jan Schütt medverkar i ett EU-projekt om stalkning för att höja kompetensen hos Göteborgspolisen.

ANNONS

- Stalkning är ofta relationsbetingat och där finns det all anledning att bli bättre. Vi förbereder oss inför lagförslaget mot stalkning och ska anpassa utbildningsinsatsen i Göteborg så att vi kan ligga i framkant.

Ibland kommer trakasserierna inte ens till polisens kännedom.

- Det här förekommer även bland socialt etablerade människor som det slår slint i huvudet för, som inte klarar av att en relation tar slut, att det går emot dem. Drabbade med stor social fallhöjd kanske inte vill polisanmäla.

Hämnd, sex och pengar

Enligt kriminologen Agneta Syrén, som skrivit en bok i ämnet, har stalkaren vissa gemensamma drag med psykopaten. Personen förstår inte ordet nej och saknar empati. Ofta är hämnd, sex eller pengar motiven.

Att helt ignorera stalkaren är det bästa sättet att hantera problemet. Polisens råd är att anmäla, men även det kan i värsta fall tolkas som något positivt i stalkarens värld. Som ett bevis på att personen ändå lägger viss energi på sin beundrare.

- Det finns ett känt exempel som gäller Madonna i USA. Hennes anmälan ledde till domstol där parterna möttes. Stalkarens tolkning var att hon faktiskt ville träffa honom. Madonna konstaterade också att det var han som vann till slut.

ANNONS

ANNONS