Springmaskens ägg, som masken lägger precis utanför ändtarmsöppningen.
Springmaskens ägg, som masken lägger precis utanför ändtarmsöppningen. Bild: Marianne Lebbad

Båda läkemedlen mot springmask har tagit slut

Samtliga läkemedel mot springmask är slut på apotekens hyllor. På grund av hög efterfrågan har både de receptfria och receptbelagda medicinerna blivit svåra att få tag på, men via sin läkare går det fortfarande att beställa från utlandet.

ANNONS
|

I slutet av sommaren tog det enda receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, slut hos apoteken i Sverige. Många drabbade vände sig då till det receptbelagda Vermox men i mitten av september blev även det läkemedlet svårt att få tag på.

– Det är också slut på de flesta ställen. När det receptfria tar slut så går många till läkaren och ber om det receptbelagda och då tar det också slut, säger Magnus Frisk, presskontakt vid Apoteket, och fortsätter:

– Det gäller alla apotekskedjor i hela landet.

Brist på rött färgämne

Receptfria Vanquin har tagit slut eftersom det råder brist på det kraftigt röda färgämnet pyrvin, som finns i läkemedlet. Både Vanquin och Vermox beräknas vara tillbaka i mitten av oktober, men det är fortfarande möjligt att få tag på Vermox innan dess.

ANNONS

– Det går att prata med sin läkare och be dem att kontakta Läkemedelsverket som kan hämta det från ett annat land. Det tar några extra dagar men det går, säger Magnus Frisk.

Springmask är tunna, vita maskar som sprids då man får i sig maskens ägg genom munnen, enligt Vårdguiden. Ofta drabbas barn, men även vuxna kan få springmask.

LÄS ÄVEN: Så länge ska barnet stanna hemma

Ett vanligt symptom är att det kliar i rumpan eftersom springmasken lägger sina ägg precis utanför ändtarmsöppningen, vanligtvis sent på kvällen och natten. Den drabbade kan därför ha svårt att sova på grund av klådan.

– Springmask är obehagligt, barnen får svårt att sova för att det kliar så mycket men det är viktigt att komma ihåg att det är en helt ofarlig åkomma. Får man inte medicin så får man inga men, men det är väldigt olyckligt att det inte finns, säger Magnus Frisk.

Tendens för springmask-rekord

Johan Lindh, parasitolog på Uppsala universitet, har tidigare sagt till P4 att antalet personer som drabbas av springmask ökar:

– Det verkar som att det är mer än på väldigt länge. I alla fall sedan vi kunde börja mäta och titta på hur mycket springmask som finns, så är tendensen att det kan bli ett rekordår i år.

ANNONS

LÄS MER: Rekordår för springmask

Det kan du göra själv om du drabbats av springmask:

• Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök och före maten. Använd flytande tvål och ha en egen handduk.

• Ha kortklippta naglar.

• Tvätta rumpan och huden runt ändtarmsöppningen varje dag. Tvätta gärna med flytande tvål.

• Sov i pyjamas eller tajta byxor.

• Byt underkläder och pyjamas varje dag.

• Byt sängkläder ofta.

• Tvätta pyjamas, underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts.

• Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum, helst varje dag.

• Rengör toaletten och handfatet, helst varje dag.

• Skölj gosedjur flera gånger i vatten, om det behövs.

• Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls.

Källa: 1177 Vårdguiden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS