Ayahuasca-kokning i Peru, där drycken bryggts i hundratals år av urinvånarna.
Ayahuasca-kokning i Peru, där drycken bryggts i hundratals år av urinvånarna. Bild: Martin Mejia

Ayahuasca-schaman förlorar i hovrätten – döms för narkotikabrott

En kvinnlig schaman fälls i hovrätten för narkotikabrott efter innehav av ett hallucinogent avkok från kaktusar. Detta trots att hon hävdat ”shamanundantag” och att drycken ayahuasca som hon tillagat är laglig i andra länder, rapporterar Dagens Juridik.

ANNONS
|

Det var i maj 2021 som polisen slog till mot en gård i utanför Enköping, efter misstanke om narkotikabrott. Misstankar hade väckts efter annonser på nätet som utlyste ”Aya-ceremonier”, där ”Aya” är ett smeknamn på den narkotikaklassade brygden ayahuasca, som bland annat går att göras på avkok från kaktusarna Peyote och San Pedro, skriver Dagens juridik.

Avkoket innehåller bland annat meskalin och DMT (dimetryltraptamin) och dess effekter beskrivs som liknande som de LSD ger.

Förberedde misstänkt ayahuasca

På gården mötte polisen en kvinna och kylskåp fyllda med flaskor och vätskor. Dessutom var kvinnan mitt uppe i att koka något som misstänktes vara mer ayahuasca, och då vätskorna i kylskåpet visade sig innehålla narkotiska preparat har kvinnan åtalats för narkotikabrott.

ANNONS
I Peru utförs lagliga ceremonier där den narkotikaklassade brygden ayahuasca intas tillsammans med en schaman. I Sverige däremot är både ingredienserna och brygden olagliga. (Det är inte schamanen på bilden som dömts för narkotikabrottet i texten).
I Peru utförs lagliga ceremonier där den narkotikaklassade brygden ayahuasca intas tillsammans med en schaman. I Sverige däremot är både ingredienserna och brygden olagliga. (Det är inte schamanen på bilden som dömts för narkotikabrottet i texten). Bild: Martin Mejia

Till sitt försvar hävdar kvinnan att hon sedan 14 år tillbaka är schaman och under den tiden arbetat med medicinalväxter. Tidigare har hon arbetat både med San Pedro-te och ayahuasca.

Lagligt i Peru

De ceremonier som utförts på gården uppger hon varit förberedande inför en resa till Peru, ett land där ayahuasca är lagligt att konsumera.

Kvinnan dömdes i tingsrätten för narkotikabrott till villkorlig dom, trots att hennes försvar hävdade något som i rätten benämns ”schamanundantag”, alltså att en viss typ av handlingar som är olagliga i Sverige, men tillåtna i andra länder borde vara straffria, eller åtminstone ha lägre straffvärde om de utförs av schamaner.

Kvinnan överklagade domen till Svea hovrätt, men de gör enligt Dagens juridik samma bedömning som tingsrätten, och fastställer den nu 35-åriga kvinnans dom. Argumentet om schamanundantag godtas inte heller, vilket slogs fast redan i tingsrätten:

”Även om det är så att innehav och överlåtelse av sådan här narkotika är laglig i Peru (tingsrätten saknar helt kunskap om peruansk lagstiftning på området) godtar tingsrätten inte resonemanget utan menar att när det gäller handlingar begångna i Sverige så gäller svensk lag. ”

Vad är ayahuasca?

Ayahuasca är en psykotropisk brygd som började användas av ursprungsbefolkningen i Amazonas medicinskt och för att komma i kontakt med andevärlden. I dag har brygden spridits till hela världen.

Ayahuasca innehåller bland annat dimetyltriptamin (DMT), ett narkotikaklassat ämne med kraftiga hallucinogena effekter. I kombination med antidepressiva SSRI-mediciner kan ayahuasca vara livsfarligt enligt vissa källor, andra menar att det inte finns vetenskapliga bevis för det.

Ayahuascan är tillverkad av lianen Banisteropsis Caapi och växten Psychotria Viridis som fått koka på ett speciellt sätt. Skilt för sig är dessa två inte olagliga att inneha, men kombinerade är de det i de flesta länder i väst.

Man dricker den bittra, trögflytande bruna vätskan, i sällskap med andra ceremonideltagare och en shaman som leder ceremonin. Många svettas, spyr och får diarré. Efter en stund upplever deltagarna hallucinogena effekter. Många talar om att de går igenom de värsta stunderna i sitt liv under några timmar, och sedan upplever en förlösning av sina trauman.

Källa: Svenska Yle

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS