Avtal hindrar frivilliga från att hjälpa till vid skogsbränderna

Frivilliga bandvagnsförare i Dalarna stoppades från att hjälpa till vid en av de stora skogsbränderna i sitt eget län. Istället kallades personal från Jönköping in. Något som väckt stor uppmärksamhet i sociala medier.
– Det här måste upp i ljuset, säger Peter Torevall som fick avbryta sin insats.

ANNONS
|

Just nu rasar det flera stora skogsbränder i norra Sverige. Något som engagerar mycket frivilligpersonal, bland annat Frivilliga automobilkårernas riksförbund (FAK). Med hjälp av bandvagnar stöttar de dem som bygger brandgator för att hindra elden från att sprida sig.

Under onsdagen befann sig Peter Torevall, som är medlem i FAK Dalarna, i sin sommarstuga strax utanför Falun när han fick samtalet om att inställa sig vid en brand i Trängslet som ligger i Älvdalens kommun knappt 15 mil bort.

Peter Torevall, medlem i FAK Dalarna.
Peter Torevall, medlem i FAK Dalarna. Bild: Privat

Men just som han hade packat ihop och skulle ge sig iväg får han besked om att insatsen ska avbrytas.

ANNONS

– Då blev det en diskussion om varför. Vi fick höra att FAK ska skicka folk från södra Sverige istället för att det är de som har avtal med Trafikverket. Vi har avtal med Svenska Kraftnät och får inte åka.

LÄS MER:Fyra bränder för stora för att släcka

Istället för att bekämpa branden i sitt eget län författade Peter ett inlägg på Facebook som har fått stor spridning under fredagen. Bland annat skriver han: "Det är tydligen viktigare vilka som släcker än att det blir släckt" och "Hoppas detta får stor spridning så att vi i framtiden slipper liknande händelser, för detta måste få ett slut!"

Han har tidigare hjälpt till vid den stora skogsbranden i Västmanland med vattentankar på flaket till bandvagnen.

– Då skyddade vi de som byggde brandgator. Det är en skördare som slår ner träden och en som river upp backen. Men när det har varit brand kan elden få nytt syre om du drar upp en rot. Då får man vara snabb med att släcka. Det var därför jag reagerade så starkt. Det här måste upp i ljuset, säger Peter Torevall.

Rikskårchefen förstår frustrationen

Curt-Ove Jakobsson, rikskårschef för FAK, känner till händelsen. Han förklarar att olika förbundsmedlemmar har avtal med olika myndigheter vid stora insatser.

ANNONS

– Nu var det Trafikverket som sattes in i den här uppgiften. Då är det de som ska kalla in sin personal. Det är som ett anställningsavtal – medlemmarna är anställda när de är insatta. Svenska kraftnät har inte kallat in sin personal än.

– När det gäller insatsen från södra Sverige har räddningstjänsten från Jönköping blivit inkallade för att stötta upp i Dalarna. I den insatsen ingår FAK-personal via ett avtal med Länsstyrelsen.

LÄS MER:Göteborgare bekämpar skogsbränderna: "Stort och svårtillgängligt"

Curt-Ove Jakobsson säger att han förstår frustrationen hos frivilliga som vill, men inte får, hjälpa till.

– Det är inte så konstigt. Men man kan inte skicka iväg frivilliga om det inte finns någon mottagare. Det har med försäkringar att göra också.

Vem var det som ringde in dem från första början?

– Det har jag inte fått klart för mig. Men i stridens hetta verkar det ha blivit fel. Det enda som är solklart är att Peter har avtal med Svenska kraftnät som inte har kallat in honom än. Men han behöver inte vara orolig. Vi har ett eftersläckningsarbete som är ett jättejobb. Han kommer att bli insatt på något sätt.

– Vi kommer behöva all personal som vi har för att hantera det här. Men det måste ske organiserat, säger Curt-Ove Jakobsson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS