Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avrådan från resor förlängs

Nu förlänger regeringen avrådan från resor till den 15 april. Avrådan gäller alltså över både sport- och påsklovet. Det meddelade utrikesministern Ann Linde (S) på en digital pressträff.
– Vi ser att man mycket snabbt kan införa ganska allvarliga restriktioner man inte kan se i förväg, säger hon.

Reseavrådan gäller till den 15 april i det här skedet. Det handlar om icke-nödvändiga resor till länder utanför EU.

– Spridningen fortsätter och vi bedömer att det kommer råda en global osäkerhet i flera månader framöver, säger utrikesministern Ann Linde.

LÄS MER: De letar efter farliga mutationer av coronaviruset

Nedstängningar som kan komma snabbt innebär att det kan vara svårt att resa tryggt och svårt att ta sig hem igen, enligt Linde.

– Vi ser att man mycket snabbt kan införa ganska allvarliga restriktioner man inte kan se i förväg, säger hon.

Ann Linde säger att de tar beslutet redan nu, eftersom de bedömer att läget globalt kommer att vara osäkert de kommande månaderna.

Hon säger att de i första hand vill ge ett besked om att man inte ska räkna med att kunna genomföra påskresor, men att avrådandebesluten kan förlängas eller ändras.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Inget förbud

Eftersom det inte är ett förbud, ligger det på individen att följa avrådan. En semesterresa är exempelvis inte en nödvändig resa, enligt Ann Linde.

Avrådan gäller inte till länder inom EU, härifrån är det enklare att ta sig hem. Dock uppmanar Ann Linde svenskarna att verkligen tänka till om de landar i att de vill resa.

– Det är inte riskfritt att åka inom EU heller. Man ska noga överväga det. Läget nu är inte att man ska resa. Men vi bedömer att det går att ta sig hem om man reser i EU, säger hon.

Det gäller vid avrådan

När du reser in i ett område eller land UD avråder från att resa till går det inte att förvänta sig hjälp från UD eller ambassaderna.

I de flesta fall gäller inte heller försäkringen om du reser in i ett land UD avrått från att resa till.

Källa: regeringen

LÄS MER: Nu är gränsen mot Norge stängd

LÄS MER: Norska ändringen efter inreseförbudet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.