Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen har spärrat av området runt en kraschad bil i närheten av Östberga. Den bilen har skotthål i dörren. Bild: Pontus Lundahl

Avlossade skott med automatvapen mot par i bil

Flera maskerade gärningsmän i en bil öppnade eld med automatvapen mot en kvinna och en man som satt i en annan bil. Det blev starten på en biljakt som slutade med att gärningsmännen prejade offrens bil så att den kraschade in i ett träd i ett bostadsområde Den skottskadade kvinnan lyckades fly medan mannen sköts flera gånger. Men tack vare vittnen kunde mannens liv räddas.

Det var en varm sommarkväll i början av juli. Många personer var ute och njöt av kvällssolen i Östberga i södra Stockholm.
Mitt bland alla människor, både barn och vuxna, utbröt då en skottlossning.
Det var en bil som körde upp och ställde sig mittemot en annan bil. I den ena bilen satt en kvinna och en man som blev beskjutna av de fyra maskerade personerna som satt i den andra bilen. Den beskjutna bilen drog i väg direkt och paret blev jagade i ungefär en kilometer.

- Under den här resan skjuts det från gärningsmännen hela vägen, med automatvapen mot dem, säger Daniel Löfgren, fu-ledare och gruppchef på grova brott på Polisen i Stockholm.

LÄS MER: Fyra skadade efter flera skottlossningar

Prejades av vägen

Gärningsmännen prejade av sina utvalda offer av vägen. Bilen fastnade i ett mindre träd. Kvinnan som suttit i bilen hade träffats av en kula i armen men hon lyckades ta sig ur bilen och kunde fly.
- Hon springer in mot en villatomt,. det här är mitt i ett villaområde i Enskede, berättar Daniel Löfgren.

Mannen blev kvar.

De fyra gärningsmännen klev då ur sin bil.
- De skjuter mot honom, med vad vi vet, två automatvapen och en pistol rakt emot den här bilen där killen sitter kvar. Jag har inte siffran på hur många skott som skjuts men det är väldigt många, säger Daniel Löfgren och fortsätter.

- Han vart riktigt allvarligt skadad. Det var mycket folk i området folk satt ute på sina verandor och på tomterna så det kommer ganska snabbt allmänhet springande till den här bilen där han ligger. De påbörjar förstahjälpen direkt med honom, vilket gör att han överlever. Han hade aldrig överlevt annars.

"Hjälteinsats"

De flesta skotten träffade i benen men han träffades också i ryggen.

- Det är automateld och det är inte samma sak som att bli skjuten med en pistol, säger Daniel Löfgren och fortsätter.
- Det är mycket högre anslagskraft på dem och energin är mycket högre i automatvapen. Kulorna kommer fortare och river upp mycket mer i benet. Han höll på att förblöda men det stoppade de så de gör en riktig hjälteinsats, berömmer han allmänhetens insats.
Efter att ha skjutit väldigt många skott mot mannen flydde tre av gärningsmännen i bilen medan den fjärde flydde till fots.

Konflikt mellan grupperingar

Under den kommande utredningen greps två personer misstänkta för inblandning i skottdramat. I bilen fanns också en pistol och narkotika. Och vid en husrannsakan hittades 18 kilo cannabis.
De har nu åtalats för mordförsök på kvinnan och mannen.

Åklagaren skriver att "det fanns fara för att brottet skulle fullbordas och det fanns endast på grund av tillfälliga omständigheter inte någon fara för att brottet skulle fullbordas" eftersom mannen träffades av flera skott. Han "räddas till livet av allmänhet och läkarvård". Kvinnan lyckades fly från platsen - det blev hennes räddning skriver åklagaren.
De åtalas också för två fall av grova vapenbrott och grovt narkotikabrott.

De två andra gärningsmännen är fortfarande okända för polisen.

Enligt polisen grundar sig det hela i en konflikt mellan två områden i Stockholm.
Vi misstänker att det handlar om en gängkonflikt, eller det gör ju det, det handlar om en gängkonflikt mellan två olika nätverk. Vi vet inte exakt varför. Det finns en konflikt mellan två olika områden och det är det vi tror att det handlar om, säger Daniel Löfgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.