Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar en ny narkotikautredning.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar en ny narkotikautredning. Bild: Lars Schröder/TT

Avkriminalisering inget ämne för ny utredning

En ny stor narkotikautredning tillsätts av regeringen. Frågan om avkriminalisering kommer inte att vara en del av den.
– Att gå den vägen vore en enorm gåva till de kriminella gängen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

ANNONS

Regeringen ska fatta beslut på torsdag om att tillsätta en utredning som ska göra en översyn av narkotikapolitiken.

– Det är den största och mest omfattande utvärderingen av svensk narkotikapolitik på flera decennier. Med den här utredningen vill regeringen ta ett brett grepp på narkotikasituationen i samhället, säger socialminister Lena Hallengren (S), som också deltog i pressträffen.

Utredningen ska bland annat kartlägga vård och stöd, förebyggande insatser och föreslå ett nationellt program för att minska antalet dödsfall.

– Den utredning vi nu tillsätter är alltså inte en straffrättslig utredning som ska öppna upp för en avkriminalisering eller legalisering, det är snarare tvärt om. Fokus kommer vara på vård, omsorg och det förebyggande arbetet, säger Morgan Johansson.

ANNONS

Ingen avkriminalisering

Hallengren konstaterar att det finns brister i vården och insatserna för att minska antalet narkotikarelaterade dödsfall.

– Varje år dör ungefär 800-900 personer av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Det har skett en svag minskning under de senaste tre åren, men det är fortfarande en allvarlig situation. Varje människa som dör till följd av läkemedel och narkotika är ett stort misslyckande för samhället, och arbetet med att minska antalet dödsfall är högt prioriterat för regeringen, säger Hallengren.

Johansson avfärdar helt en avkriminalisering av eget bruk av narkotika. Han säger att det hade lett till ett ökat narkotikabruk i landet och hade spelat kriminella gäng i händerna.

– Sverige är ett av de länder med minst cannabisbruk i EU, jag vill påstå att vi är ett av de länder i världen som har minst bruk av cannabis. Det är enligt vår uppfattning en följd av vår restriktiva politik som vi har bedrivit i Sverige under många år, säger Johansson.

Får kritik

Liberalerna i Region Stockholm kritiserar regeringens beslut att inte utreda frågan om avkriminalisering av bruk och innehav.

"Regeringen stoppar huvudet i sanden, för även om det är mycket välkommet att ett skademinimeringsperspektiv måste ingå i svensk narkotikapolitik så måste även frågan om kriminaliseringens konsekvenser finnas på bordet", säger regionrådet Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO välkomnar utredningen men skriver att det "saknas viktiga preventiva insatser".

Inget föregångsland

Lena Hallengren säger att Sverige inte har tittat på något annat land som föregångsland.

Utredningen ska bland annat titta på tillgängligheten inom vården för missbrukare.

Det handlar bland annat också om hur människor med riskbeteende ska kunna nås snabbare, hur barns och ungas missbruk bättre ska kunna förebyggas och hur myndighetssamverkan kan förbättras.

Vidare ska en internationell jämförelse visa hur andra länder hanterar frågorna.

Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, utses som särskild utredare.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Bild: Lars Schröder/TT

Fakta: Det här ska utredas

Den särskilda utredaren Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, har i uppgift att inom ramen för utredningen bland annat:

+ Undersöka i vilken utsträckning personer med skadligt bruk eller beroende avstår från att ta kontakt med socialtjänsten och hälso- och sjukvården och varför.

+ Komma med förslag om hur vård- och stödinsatser kan erbjudas på ett mer systematiskt sätt till de som döms för ringa narkotikabrott; hur samverkan mellan myndigheter kan stärkas för att se till så att tillräckligt stöd erbjuds; hur samverkan kan stärkas i vårdkedjorna när ansvaret upphör för Statens institutionsstyrelse eller Kriminalvården samt hur så kallad lågtröskelverksamhet kan införas i större utsträckning.

Lågtröskelverksamhet innebär att det finns en högre tolerans för att människor som deltar i verksamheten har ett aktivt missbruk.

+ Ta fram ett särskilt program för att förebygga barns och ungas användning av narkotika.

+ Föreslå hur vård- och stödinsatser kan utvecklas.

+ Föreslå ett nationellt program för att minska narkotikadödligheten i Sverige, samt se över om fler förutom hälso- och sjukvården ska kunna ge naloxon mot opioidöverdoser.

Källa: Regeringen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS