Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Wutzler (M), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge.

Avgjort – Vellinge får förbjuda tiggeri

Vellinge kommun får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Högsta förvaltningsdomstolen vänder upp och ner på alla tidigare beslut i den infekterade frågan – och öppnar därmed för andra kommuner att göra likadant.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser och motiverar det med att en del kommuninvånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter. Tidigare har kommunen genomgående fått nej: först av länsstyrelsen, sedan av förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att kommuner har rätt att reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter – alltså förbjuda tiggeri.

- Så vårt beslut gäller, och det gäller från och med i dag. Nu finns ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun, det första stället i Sverige, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Hon anser att det är mycket betydelsefullt att få ett klargörande i frågan.

- Jag tycker att det var ett stort steg redan när vi fick prövningstillstånd, då kände jag att det åtminstone kommer ett prejudikat i en fråga som diskuterats fram och tillbaka under många år men där rikspolitiken har duckat.

Saknas stöd

Vellinge kommun hävdar att tiggare orsakar störningar genom "upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats". Tidigare instanser som prövat införandet av ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan har ansett att kommunen inte lyckats visa att tiggeriet stör den allmänna ordningen. Men det behövs inte, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

Enligt domen saknas det helt enkelt stöd i ordningslagen för att kräva att Vellinge ska visa hur tiggeriet stört ordningen – och ett tiggeriförbud kan därför inte underkännas med den motiveringen. Eftersom förbudet gäller vissa avgränsade platser anser rätten dessutom att det saknas anledning att ifrågasätta kommunens bedömning av behovet av tiggeriförbud.

"Domstolen konstaterade avslutningsvis att föreskriften getts en sådan utformning att den är möjlig att tillämpa", skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen.

- Därför är det här viktigt för Kommunsverige. Man tydliggör att det är möjligt att införa ett lokalt tiggeriförbud, säger Carina Wutzler.

Krångligare väg

Så sent som i början av december upphävde länsstyrelsen i Halland det krav på tiggeritillstånd som Kungsbacka kommun beslutat om, vilket kommer att överklagas.

- Länsstyrelsen hade synpunkter på vår lokala ordningsstadga på sex olika punkter och vi ska klaga på fem av dem, säger Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

- Vinner vi inte gehör får vi fatta ett nytt beslut då. Vi får väl se hur det utvecklas. Det är ju många kommuner som har varit och nosat på det här.

I Eskilstuna väntar kommunen på besked om huruvida deras modell med tillståndskrav och avgift för tiggeri är godkänd.

- I praktiken försöker vi åstadkomma samma sak (som Vellinge), men vi gör det utifrån befintlig lagstiftning, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Han tror att många kommuner nu kommer att sikta in sig på Vellinges modell med ett förbud.

- Vi vill se vart vårt förslag tar vägen, vi har valt en lite krångligare väg med tillståndsplikt. Men jag tror att många kommuner kommer att titta på de möjligheter som finns nu.