Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avgörande mejl från mars 2011

30 miljoner kronor fick Saab från ett avtal med en återförsäljare. Ett osant avtal, menar åklagaren Olof Sahlgren.

En stor del av tisdagens rättegång om Saab handlade om mejl, och avtal skrivna under mars månad 2011. 

En del mejl användes såväl av åklagarsidan som av försvarsadvokaterna för att bevisa sina respektive ståndpunkter. Chefsåklagaren Olof Sahlgren inledde med sin sakframställan mot de fem åtalade.

Vladimir Antonov fick inte investera i Saab, men åklagaren menar att det ändå var hans 30 miljoner kronor som via ett cypriotiskt bolag kom till Saab. 
I den andra punkten av rättegången finns fem åtalade. Tre av dem var med vid den tidigare åtalspunkten för två veckor sedan, Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers. En tidigare bolagsjurist samt en tidigare finansdirektör fanns nu också i rättsalen, tillsammans med sina advokater.

– Alltså, det är fem advokater på andra sidan, så då är det alltid tungt, säger Olof Sahlgren efter första dagens förhandling.
Han är ändå nöjd med sin sakframställan och konstaterar att det framkom saker som var nytt för honom under dagen.
– Att det ryske juristen företrädde flera olika parter, var helt nytt för mig.

Huvudfrågan är om det är ett osant avtal eller inte. Här är det en företrädare för det cypriotiska bolaget Dukelevel Holding som åklagaren har kallat som vittne. Om denne representant dyker upp i rättssalen återstår att se, som reserv har den polis som höll förhöret med honom kallats.

Under dagen framfördes att det var ett osant avtal som skrevs på 3,5 miljoner euro. Sammanlagt handlar det om 7 miljoner euro för rättigheterna för att sälja Saab i Ryssland respektive Ukraina.
Åklagaren anser att både avtalet och fakturorna är osanna. Enligt honom försvårar det skattekontrollen. Olof Sahlgren påstår att det är en kreativ finansieringslösning för att i en svår ekonomisk situation få in pengar.

– Det här avtalet kom till på tre minuter, konstaterar Olof Sahlgren.
Finanschefen har i efterhand lämnat in avtal med Dukelevel där landet är ändrat från Ryssland till Ukraina. Båda dessa avtal är daterade till 23 mars 2011. 
Åklagaren berättar även om Dukelevels årsredovisning för 2011. Bolaget var under hela året vilande. I balansräkningen är bolagets samlade tillgångar 1 000 euro. De samlade inkomsterna och utgifterna är 300 euro. Det finns inga spår av miljonaffärer med Saab i årsredovisningen.

Punkterna som behandlas är grov urkundsförfalskning, samt osant intygande grovt brott. Åklagaren anser att brotten är att betrakta som grova eftersom det rör sig om stora belopp.
Under onsdagen fortsätter förhandlingen i Vänersborgs tingsrätt med förhör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.