Attackerar skolbolagen för vinstjakt: ”Snålar in”

Socialdemokraterna går till storms mot privata skolbolag för att ha satt större klasser, färre lärare och lägre löner i system – för att maximera sina vinster.
– Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna tjänat 1,3 miljarder kronor, säger Anders Ygeman (S).

ANNONS
|

Hur den svenska skolan ska vara organiserad är en stor tvistefråga i politiken, så också i årets valrörelse.

Rödgröna partier som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill sätta stopp för det man kallar ”marknadsskolan” och vinstjakten på svenska skattepengar, men har hittills misslyckats med att få genom detta i riksdagen. En majoritet av partierna har i stället förespråkat högre krav på skolägarna och olika former av regleringar för att få bukt med problemen.

”Snålar in”

På måndagsmorgonen presenterade S en granskning som man låtit Riksdagens utredningstjänst, RUT, göra i frågan. Slutsatserna S drar är att fristående skolkoncerner har satt i system att ha färre lärare, större klasser och lägre löner för att göra vinst.

ANNONS

– Fristående skolor snålar in och spar på lärare och det är tydligt att det får konsekvenser för Sveriges elever och samhället i stort, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S), som presenterade granskningen tillsammans med Anders Ygeman.

Några siffror som S presenterade visar att:

• Lärare i fristående gymnasieskolor har hand om 14,5 elever i genomsnitt, vilket kan jämföras med 11,5 i kommunala skolor.

• Fristående skolor har fler lärare utan pedagogisk examen.

• Lärare i friskolor generellt tjänar 1 800 kronor mindre varje månad än sina kollegor i kommunala skolor.

Får konsekvenser

Enligt Anders Ygeman har landets fyra största skolkoncerner på detta sätt kunnat tjäna stora pengar i den skattefinansierade verksamheten – bara i år 1,3 miljarder kronor.

– Det motsvarar cirka 2 200 anställda i grundskolan och det får konsekvenser i verksamheten och det märks ute i klassrummen, säger han.

Lina Axelsson Kihlblom menade också att vinstjakten får negativa följder i klassrummen. Men hon var samtidigt noga med att poängtera att det finns många bra skolor runt om i landet.

– Både fristående och kommunala.

LÄS MER:L vill se ordningslyft i skolan

LÄS MER:M föreslår adhd-test för barn i utsatta områden

LÄS MER:Busch (KD): Inför en slöseribroms för kommunerna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS