För andra dagen i rad blockerade klimataktivister E4:an. Bilden är tagen i samband aktionen den 29 augusti.
För andra dagen i rad blockerade klimataktivister E4:an. Bilden är tagen i samband aktionen den 29 augusti. Bild: Pressbild

Återställ Våtmarker avbryter motorvägsblockad

Senast i förra veckan blev det stor uppståndelse kring klimataktivister som limmat fast sig på E4 i Stockholm, något som ledde till att ambulanser inte kunde ta sig fram.
Nu har klimatrörelsen Återställ våtmarker fått löfte om att träffa regeringen och avbryter därmed nästa aktionsvåg.

ANNONS
|

Det är via Jan Emanuel Johansson som klimatrörelsen Återställ våtmarker fått erbjudande om att träffa representanter för regeringen i ett öppet samtal i riksdagen, skriver de i ett pressmeddelande på söndagen.

”Återställ våtmarker väljer att ta detta erbjudande eftersom det är oerhört angeläget att få till en förändring”, skriver de i pressmeddelandet och tillägger att de väljer att lita på att Jan Emanuel Johansson håller sitt ord.

Det här är något rörelsen efterfrågat sedan i mars när de skickade sitt första brev till Magdalena Andersson och regeringen. Återställ våtmarker vill förbjuda torvbrytning från och med 2023 och i brevet gav de regeringen ”möjlighet att bjuda in till en öppen offentlig dialog innan den 26 mars för att berätta för Återställ våtmarker hur regeringen tänker sänka koldioxidutsläppen detta år.”

ANNONS

Ingen sådan inbjudan kom och den 28 mars limmade representanter för rörelsen fast sig på Centralbron i Stockholm och stoppade trafiken. 1 augusti skickades ytterligare ett brev där de lovade att lämna vägarna direkt om de blev inbjudna till ett öppet offentligt samtal.

Inte heller detta resulterade i någon inbjudan och under både måndagen och tisdagen i förra veckan var det dags för nya vägblockader. Båda gångerna stoppades trafiken på E4 i Stockholm av aktivisterna.

De tycks till slut ha fått gehör. ”Vi väljer nu att avbryta aktionsvåg tre i väntan på denna dialog”, skriver gruppen i pressmeddelandet.

LÄS MER:Klimataktivister stoppade trafiken på E4 – igen

LÄS MER:Klimataktivister utsläpade från Allsångsscenen

ANNONS