Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asylsökande får fortsätta vänta

Migrationsverket tar allt längre tid på sig att pröva asylärenden. Prognosen för avklarade ärenden i år skrivs ned med ytterligare 15 000.

Snittväntetiden för att få sitt asylärende prövat är 15 månader. Men ensamkommande barn kan behöva vänta 600 dagar, enligt Migrationsverkets senaste prognos. De långa handläggningstiderna leder till att allt fler barn hinner fylla 18 år vilket ökar risken att få avslagsbeslut.

- Vi har valt att så långt som möjligt prioriterar beslut för de personer som närmar sig 18-årsgränsen. Men vi har inte lyckats med det, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

När det gäller beslut i asylärenden visar prognosen att Migrationsverket beräknar att de kommer att fatta 80 000 beslut i år. Det är 15 000 färre än i prognosen från april och 25 000 färre än vad myndigheten trodde i början av året.

- Vi är på väg att komma över puckeln just nu med en snittväntetid på 15 månader. Därefter kommer handläggningstiderna successivt att minska, säger Fredrik Bengtsson.

Totalt tror Migrationsverket att 28 000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år. Det är 6 700 personer färre än vad myndigheten tidigare trott.

- Borttagandet av id-kontrollerna i maj har inte påverkat siffrorna. Det tillsammans med att vi gör bedömningen att överenskommelsen mellan EU och Turkiet kommer att hålla har gjort att vi landat i ett antagande om ungefär 25 000 asylsökande plus 3 000 omplaceringar, säger Fredrik Bengtsson.