Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asylprognos ändras inte

Migrationsverket räknar fortfarande med 34 700 asylsökande i år, trots att id-kontrollerna vid Öresund är borta. Däremot minskar sannolikheten för att antalet kan bli lägre.

Migrationsverket har nu analyserat vad borttagandet av id-kontrollerna innebär för den asylprognos som presenterades för en dryg vecka sedan. Enligt denna väntas mellan 22 000 och 45 000 personer att söka asyl under året. Migrationsverket planerar för att ta emot 34 700.

"Det vi ser nu är att sannolikheten för det lägre scenariot har minskat och vi kan få se en utveckling i närheten av prognosens planeringsantagande. Sannolikheten för en stor ökning, som skulle ge en utveckling närmare det högre scenariot, bedöms som liten", skriver Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Fler kontroller

För att kompensera för de borttagna id-kontrollerna på kollektivtrafiken över Öresund så vill regeringen att gränskontrollerna ligger på en högre nivå än under det senaste året. I vintras kontrollerades till exempel bara vart tionde tåg från Danmark över Öresundsbron. Sedan terrordådet i Stockholm den 7 april har dock de kontrollerna legat närmare hundra procent.

Regeringen vill att polisen fortsätter på den nivån. Inrikesminister Anders Ygeman (S) pekar på att det är polisen som gör bedömningen av vilken nivå som behövs, men säger:

- Att de ska fortsätta på en hög nivå, det är alla överens om.

"Så länge det behövs"

TT: Hur länge ska gränskontrollen ligga kvar på den höga nivån?

- Så länge som det behövs. Det är det polisiära behovet som ska vara avgörande. Men jag ser ju framför mig att vi kommer att behöva en högre kontroll, framförallt den tiden som vi utvärderar effekten av borttagandet av id-kontrollerna, säger Ygeman.

Polisen uppger dock att de behöver mer resurser.