Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas nye vd väntar med visionerna

Läkemedel: Inskolningen är klar, David Brennan sitter snart i vd-stolen på Astra Zeneca. I går var han i Stockholm - för att mingla. Visionerna delger han efter bokslutet.
Säkert trött på transportmedlen som gjorde honom försenad, inte särskilt attraherad av vädret men till synes lugn och vid gott mod ändå. David Brennan minglade med pressen i huvudstaden i går. Han fick en varning när svenske informationschefen Staffan Ternby förklarade att vi svenskar inte är så vana vid mingel, inte i journalistsammanhang.
Och visst var träffen på hotell Sheraton mest en uppvisning. David Brennan ville snacka lite, skaka handoch synas men fram tills han tillträder som vd för Astra Zeneca vid årsskiftet är Tom McKillop chef. Det betonade Brennan, vars tankar om koncernens framtid därmed inte var aktuella att delge pressen i går.
Därav ganska ljumma frågor och minst lika ljumma svar, ljumma i bemärkelsen försiktiga. Visst är frågan om eventuella framtida fusioner inte särskilt försiktig men svaret är dock givet.
- Nej, det är inte aktuellt. Men det kan dyka upp företag som har just de produkter vi i ett visst läge söker, och då kan en affär vara aktuell.
David Brennan sa i en intervju med Times för ett par veckor sedan att Astra Zeneca
aggressivt letar efter förvärv för att utöka sin läkemedelsportfölj.
Koncernen anses också ha det sämre ställt med antalet mediciner under utveckling än vad de flesta konkurrenterna har.För att inte bli för beroende av mag- och tarmområdet, Losec och Nexium, satsar koncernen också mycket på hjärt- och cancermediciner.
- Vi har två cancerpreparat i fas 3 (av utvecklingen av läkemedel) som vi hoppas på.
David Brennan ser forskning och utveckling som koncernens starkaste kort och är nöjd, även om han tycker att det kunde gå ännu bättre, med de läkemedel som Astra Zeneca fått fram efter fusionen 1999. Trots motgångar som de med Exanta.
När David Brennan nu successivt under hösten har provat in vd-kostymen har han också förberett för att lämna över chefskapet för den Nordamerikanska marknaden.
Hans erfarenhet av läkemedelsbranschen är drygt 30 år lång och även om han i flera år haft ledande befattningar inom Astra Zeneca är de anställda förstås nyfikna på sin nya vd. I Mölndal förväntar man sig ett besök så småningom.
- Han har förstås varit här förut. Men alla vet inte vem David Brennan är, så jag utgår ifrån att han kommer hit i sin nya roll så småningom, säger Tomas Nilsson, informationschef på Astra Zeneca i Mölndal.
Avgående vd Tom McKillop har flera gånger besökt Göteborg, dels anläggningen i Mölndal, dels Västsvenska Handelskammaren för att tala om sin bransch.
Tomas Nilsson beskriver honom som en stor och inflytelserik ledare som personalen känt stolthet över.
- Han är öppen och gör starkt intryck. Vi tror detsamma om den nya vd:n.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.