Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi vill att lärarna ska slippa lägga så mycket tid på administrativa uppgifter, så de får tid till undervisningen", säger utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild. Bild: Simon Eliasson/TT

Assistenter ska avlasta lärarbristen

I höst sjösätter regeringen en satsning på fler lärarassistenter i skolan. Målet är att lärarna ska ges mer tid åt undervisningen.

Regeringen tillsätter 475 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2019 för få fler lärarassistenter till den svenska skolan.

-I och med att vi har en lärarbrist är det viktigt att lärarna ska kunna lägga större del av sin arbetstid på skolans viktigaste resurs; undervisningen och mötet mellan lärare och elev, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Från och med den 1 augusti ska skolorna kunna ansöka om bidrag från staten för att anställa lärarassistenter. Statsbidraget beräknas sedan till 500 miljoner kronor per år från och med 2020. Tanken är att huvudmännen ska kunna ansöka om medel och få statsbidrag så att staten står för hälften av kostnaden.

"Rejält statsbidrag"

-De kan få ett rejält statsbidrag som gör att de kan anställa fler lärarassistenter än vad de hade tänkt göra från början, säger Ekström.

Skolverket ges nu i uppdrag att ta fram stödmaterial för hur lärare ska kunna avlastas av lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper. Uppdraget ska redovisas i februari nästa år.

-En viktig fråga är vad det är för typ av arbetsuppgifter som bara lärare ska göra. Det är viktigt att lärarassistenterna används till att avlasta för just de saker som lärarna inte behöver göra.

Öka attraktionsgraden

Anna Ekström hoppas också att satsningen, som ska leda till mindre administrativt arbete för lärarna, kan göra att läraryrket blir mer attraktivt.

-Man blir ju lärare för att man vill undervisa. Inte för att man vill kopiera och ringa massor med samtal till föräldrar och myndigheter och så vidare.

Satsningen bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Marc Skogelin/TT