Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Enligt Ekobrottsmyndigheten ska upplägget i den härva som håller på att nystas upp i Malmö ha inbringat minst tio miljoner kronor. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assistansfuskhärva nystas upp i Malmö

En stor assistansfuskhärva håller på att nystas upp i Malmö. Sex personer har anhållits för misstänkt bidragsbrott och ännu fler har gripits. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska upplägget ha inbringat minst tio miljoner kronor.

- Det är ett väldigt känsligt läge i utredningen, säger Niklas Ahlgren vid Ekobrottsmyndighetens presstjänst till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hittills är sex anhållna, men han vill inte precisera hur många misstänkta det totalt finns i utredningen. Enligt Malmö tingsrätt är det tolv personer som har fått eller ska få offentliga försvarare.

Nästa steg för polis och åklagare blir att gå igenom det som framkommit i samband med tillslagen och därefter ska åklagaren ta ställning till om någon eller några av de misstänkta ska begäras häktade.

Försäkringskassan anmälde

Polisutredningen inleddes efter en anmälan från Försäkringskassan och handlar om misstänkta brott från 2013 och framåt. Men enligt åklagare Björn Rosenlöf har brottsligheten troligen pågått ännu längre tillbaka i tiden.

- Vi har valt att avgränsa det där för att det är hanterbart, men det har sannolikt börjat långt tidigare, säger han till Lokaltidningen.

Bland de anhållna finns både assistenter och företrädare för ett bolag i Malmö, rapporterar Kvällsposten.

Åklagaren säger till tidningen att utredningen kan komma att svälla och både omfatta fler misstänkta och mer pengar.

Två miljarder

Fusket med assistansersättningen uppgår till mellan 600 miljoner och två miljarder kronor om året, bedömer Stig Svensson, som utrett frågan på uppdrag av regeringen. Antalet polisanmälningar om misstänkt fusk med assistansersättningen har ökat. Under 2017 anmäldes 87 brott, att jämföra med 30 stycken året innan, rapporterade Svenska Dagbladet i början av januari. Anmälningarna avser till exempel bolag där ägare tagit ut pengar och använt i andra syften än att assistera funktionshindrade.

Förra året gjorde Försäkringskassan också dubbelt så många anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, som kan dra in bolagens tillstånd.