Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Assistansbolag blåser Försäkringskassan

Cirka fyra miljarder kronor av svenska skattemedel har betalats ut till oseriösa assistansbolag. I många av fallen har bolagen kunnat plocka ut pengar i tio år innan utbetalningarna stoppats.

Enligt en sammanställning som Svenska Dagbladet genomfört har 3,9 miljarder kronor betalats ut till 15 oseriösa bolag, vars utbetalningar senare stoppats eftersom de bedömts som olämpliga.

Ytterligare tre bolag har stämplats som oseriösa, men siffrorna för de bolagen har inte lämnats ut.

Terrorresor

Pengar som ska gå till svårt funktionshindrade har i vissa fall i stället gått till att finansiera dyra boenden, höga löner, lyxbilar och till och med terrorresor till Syrien och Irak.

Försäkringskassans nationella samordnare Linus Nordenskär anser dock att majoriteten av miljarderna inte gått direkt ner i bluffmakarnas fickor. Om vården inte utförts hade brukarna larmat, påpekar han.

- Det är jätteallvarligt. Men vi har avsatt de resurser som vi anser att vi kan för att komma åt brottsligheten. Vi har maximerat vår kontrollverksamhet för att utreda och komma till rätta med det här. Jag är helt säker på att majoriteten av de här pengarna har man utfört assistans för, säger han till SvD.

Hälften till Örebro

Försäkringskassan började stoppa utbetalningar i högre utsträckning förra året efter ett ledningsbyte. En förvånande stor andel av pengarna, cirka 2,4 miljarder, har betalats ut i Örebroområdet.

Linus Nordenskär tror att den kraftiga ökningen av den privata marknadens andel av assistansen kan vara en del av förklaringen till fusket.

- Vi måste vara ödmjuka och säga att vi måste hänga med i den förändring som sker. Vi måste vara där ute och kontrollera det här. Med de möjligheter vi har i dag så gör vi så gott vi kan och vi anmäler till IVO och andra myndigheter och vi stoppar utbetalningarna. I slutänden så handlar det om en resursfråga, säger han.

Inga kontroller

Samtidigt har assistansersättning betalats ut utan nödvändiga kontroller, skriver Dagens Nyheter. Hur mycket pengar det rör sig om kan Marie Axelsson, chef på avdelningen för funktionsnedsättning, inte svara på.

- Vi har ingen möjlighet att få ut den statistiken ur systemet, säger hon till tidningen.

Nu ska kontrollerna göras i efterhand, något som kan bli svårt, enligt en handläggare på myndigheten som vill vara anonym.

- Det har jag väldigt svårt att förstå hur man skulle hinna med, säger handläggaren.

Marie Axelsson tror dock att kontrollerna kommer att gå att göra i efterhand.

- Vi har börjat göra sådana efterhandskontroller, säger hon till tidningen.