Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Assange-utredning läggs ned

Åklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt.
– Jag gör bedömningen att bevisningen inte håller för åtal, säger hon.

Utredningen hade pågått från och till sedan 2010 – och snart skulle det misstänkta brottet preskriberas. Nu läggs alltså förundersökningen i stället ned, meddelar vice överåklagare Eva-Marie Persson under en presskonferens.

– Efter den komplettering av utredningen som gjorts under sommaren och hösten står det klart att den muntliga bevisningen till stöd för målsägarens uppgifter har försvagats. Detta beror i huvudsak på att lång tid har förflutit sedan händelsen. Minnet bleknar, av naturliga skäl, säger Eva-Marie Persson.

Hennes bedömning är att samtliga utredningsåtgärder har vidtagits.

– Mot bakgrund av det försvagade bevisläget har jag efter noggrant övervägande funnit att kompletterande förhör med Julian Assange inte skulle förändra bevisläget på avgörande sätt. Därför har jag beslutat att inte vidta vidare åtgärder för att hålla förhör med Julian Assange.

– Det har gått nio år. Tiden är en spelare i den här bedömningen, säger Eva-Marie Persson.

Hon får frågan varför förundersökningen återupptogs och nu läggs ner när den redan tidigare lagts ned en gång. Enligt Persson är grunden för att lägga ner förundersökningen annorlunda denna gång.

– 2017 beslutade förra förundersökningsledaren att lägga ner förundersökningen för att man inte kom vidare. Nu har förundersökningen avslutats efter en sakprövning.

Det var vid ett Sverigebesök i augusti 2010 som Julian Assange blev misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor, och en lång rad rättsliga turer tog sin början. Sju år senare skulle utredningen läggas ned, då dåvarande åklagare kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt. Detta påverkades i hög grad av det faktum att Julian Assange tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och beviljats asyl.

Utredningen återupptogs dock på nytt av den svenska Åklagarmyndigheten sedan Assange i våras greps av brittisk polis. En del av misstankarna är preskriberade och det som kvarstod var brottsrubriceringen om våldtäkt mot en av kvinnorna, ett brott som skulle preskriberas i augusti nästa år.

Åklagaren meddelade i september att flera förhör hållits sedan dess, dels med personer som tidigare hörts i utredningen, dels med nya vittnen.

"När vi analyserat svaren kommer jag att fatta beslut om vidare handläggning av ärendet", sade Persson, som nu alltså lägger ned utredningen.

För närvarande sitter Julian Assange i fängelse i Storbritannien. USA har begärt honom utlämnad då han misstänks för bland annat dataintrång genom att ha knäckt lösenord till ett av det amerikanska försvarsdepartementets datasystem. Den rättsliga processen i brittisk domstol för att avgöra om Assange ska utlämnas till USA väntas ske i februari.