Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan i juni 2012 befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Arkivbild.

Assange ska förhöras efter 6 år

Sverige kommer att få förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Det planerade förhöret öppnar för ett åtal sex år efter att den våldtäkten som Assange misstänks för anmälts.

Sedan fyra år tillbaka befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Nu har Ecuador öppnat upp för att låta Sverige förhöra honom på ambassaden och Ecuadors riksåklagare har informerat svenska Åklagarmyndigheten om att ett datum för förhören kommer att bestämmas inom de kommande veckorna.

Det har inte varit fel att vänta ut möjligheten att få förhöra Julian Assange, anser Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

- Det är en urgammal rättsprincip att man ska höra båda sidor i en sak, säger han.

Men det är inte bara av ren formalia som Wikileaksgrundaren ska höras.

- Faktum är att man inte har hört Assange om vissa av de faktauppgifter som har kommit fram. Allt kan hända och det ska inte avfärdas som en ren formalitet. Sen är han i sin fulla rätt att säga: "jag har ingen kommentar till det". Då kan man tycka att det var en ren formalitet men han måste få möjlighet att säga det, säger Eric Bylander.

Enligt Mårten Schultz, juridisk kommentator på Svenska Dagbladet, har åklagaren tidigare uppgett att det inte är optimalt att höra Assange på ambassaden.

- Men någon gång kommer man till en gräns där alla möjliga tillskott av information på något viss är ett steg framåt, säger han.

Skickat påminnelse

Åklagarmyndigheten gjorde en formell begäran till Ecuador i januari om att få förhöra Julian Assange på ambassaden i London. De skickade en påminnelse i juni som Ecuador nu har svarat på.

- Den här förundersökningen har pågått sedan 2010. Egentligen är alla utredningsåtgärder genomförda, utom förhöret med den som är misstänkt. Det är naturligtvis oerhört väsentligt för utredningen, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Assange försvaras av bland annat advokat Thomas Olsson som är kritisk till hur åklagarna har hanterat ärendet.

- Åklagarna har varit slarviga att se till att förutsättningarna föreligger för att hålla förhör och vi får hoppas att de visar mer omsorg vid det här tillfället.

Julian Assange förnekar brott och Thomas Olsson anser att den tid som förflutit sedan den misstänkta våldtäkten ska ha begåtts kan ha skadat utredningen.

- Att hålla förhöret efter sex år medför nog att förundersökningen skadats på ett sätt som inte går att reparera.

Bör avhysas

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och hennes klient anser att Julian Assange omedelbart ska överlämna sig till engelsk polis för att sedan utlämnas och förhöras i Sverige.

"Om inte det sker bör Ecuador omgående avhysa Assange från deras ambassad i London så att rättvisan får ha sin gång. Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot min klient, och hon har rätt att få sin sak prövad i svensk domstol", skriver Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till TT.

TT har sökt åklagaren Marianne Ny som har semester och därför inte kan kommentera uppgifterna.