Den brandhärjade skogen kring Ängra.
Den brandhärjade skogen kring Ängra.

Aska och sot yr i Hälsingeskogen

I Ängra i Hälsingland är marken helt svart, och kliver man ut i terrängen yr aska och sot om benen.

ANNONS
|

Inledningsvis kunde man bara bekämpa Ängra-branden från luften.

- Det var helt omöjligt för oss att ta oss in dit med markpersonal, säger Hans Nornholm när TT på söndagen besöker området.

Det är fortfarande otroligt hett i marken. Hela tiden dyker det upp nya, mindre bränder som räddningspersonalen måste hålla koll på. Här och var ser man hur det pyr och ryker. Träden är helt svarta nedtill, men längre upp kan man skymta grönt.

ANNONS

Där har branden inte nått topparna. Om den gör det, något som man brukar kalla för toppbränder, kan branden sprida sig med hög hastighet.

Oklart när de kan återvända

Längs vägen kör traktorer och vattnar vägkanterna för att hålla dem fuktiga. En kort biltur från Ängra ligger byn Kårböle som evakuerades tidigare i veckan. Där är rejält varmt och solen gassar. Om man bortser från den svaga brandröken skulle det kunna vara precis vilken sommardag som helst.

Alldeles i byns närhet har branden härjat ordentligt, men man har hittills lyckats hålla den ifrån Kårböle. När de boende får återvända tillbaka till sina hem vet man ännu inte.

På söndagsmorgonen kunde räddningsledningen dock konstatera att natten varit den bästa hittills under det veckolånga arbetet med bränderna i Hälsingeskogarna.

- Det har varit många dagar med negativ utveckling och en känsla av att vi har gått underbemannade och slitit med brandförlopp och värme, säger Robert Strid, räddningsledare i Färila.

Över 2000 frivilliga

Personalen i brandområdet mår bra, men samtidigt börjar de tuffa förhållandena slita på dem.

- Vi jobbar stenhårt med arbetsmiljön. Det är farligt att vistas i dessa områden när det brunnit så pass länge. Vi kan inte ha personal i alla områden för det är fullkomligt livsfarligt, träden är som plockepinn, säger Hans Nornholm.

ANNONS

Även frivilliga sliter hårt, med allt från att dela ut mat till att köra tunga fordon. Över 2000 personer har hört av sig till Röda Korset för att hjälpa till.

TT

ANNONS