Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkeologibranschen är liten, tillsvidareanställningarna få. Därför är det svårt för kvinnor att påtala eller anmäla övergrepp och kränkningar. Omkring 390 kvinnliga arkeologer har undertecknat ett upprop under parollen #utgrävningpågår. Arkivbild.

Arkeologer vittnar om sexuella kränkningar

Nu höjer 387 arkeologer rösten i ett upprop under parollen #utgrävningpågår. Branschen är liten, tillsvidareanställningarna få. Därför är det svårt för kvinnor att påtala eller anmäla övergrepp och kränkningar, förklarar arkeologerna.

- Det vanligaste är att de tafsar på oss vid middagar eller konferenser, men även ett konstant påpekande att vi inte har på den högre nivån att göra – vi får aldrig plats i det akademiska rummet, bara i det akademiska köket, säger uppropets initiativtagare, arkeolog Petra Aldén Rudd, till Dagens Nyheter.

"Under ytan inom arkeologin vilar inte bara rester från det avlägset förflutna, utan även en sexistisk struktur med rötter i arkeologins egen historia", skriver arkeologerna i uppropet.

En kvinna vittnar om att hon otaliga gånger hört manliga kollegor kommentera kvinnliga kollegors kroppar och om hur foton tas på kvinnliga arkeologers urringningar eller blottade bakdelar när de jobbar.

En annan berättar om hur bemötandet inför en stundande disputation från en man i högt uppsatt ställning med stort inflytande ledde till att hon aldrig lade fram sin doktorsavhandling. Han sade att han hade en del invändningar efter att ha läst hennes manus och föreslog att hon skulle övernatta hos honom så att de kunde prata om saken.

"Jag insåg att om jag inte övernattade och låg med honom, kunde han mycket väl underkänna mig", skriver kvinnan.