Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Arbogakvinnan häktas för mord på maken

Kvinnan i 40-årsåldern misstänks för att ligga bakom mordet på sin pappa och mordförsök på sin mamma i en sommarstuga i Arboga i somras. Till sin hjälp ska hon ha haft sin unge pojkvän. Nu har hon även häktats misstänkt för mordet på sin make.

Sommaren 2015 hittades en man död i en sjö vid en sommarstuga i Arboga.

Först utgick utredarna från att det var en drunkningsolycka men ett försäkringsbolag misstänkte att ett brott begåtts. Efter mordet ska kvinnan ha begärt ut den livförsäkring som tecknats på maken. Livförsäkringen hade tecknats bara ett halvår innan det misstänkta mordet. Den som tecknat försäkringen var just kvinnan och det var även hon som var förmånstagare.

Försäkringsbolaget började utreda omständigheterna kring drunkningen. Då kom det fram att kvinnan ska ha försökt att förgifta sin man under en utlandssemester veckorna efter att hon tecknat livförsäkringen.

Men polisen startade aldrig någon förundersökning - ett beslut som försäkringsbolaget överklagade.

LÄS MER: Dottern misstänks för mord på sin make

I dag häktades kvinnan på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat sin make, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland. Även en 25-årig man är häktad misstänkt för inblandning i mordet på maken. Åklagare har begärt honom omhäktad och häktningsförhandlingen hålls under eftermiddagen.

Pojkvännen har erkänt

Rörande sommarens mord på pappan och mordförsöket på mamman sitter dotterns pojkvän, en man i 20-årsåldern häktad. Han har erkänt brotten.

– Han har medgett att det är han som har haft ihjäl den här mannen och också huggit kvinnan, har åklagaren Jessica Wenna sagt till TT.

Enligt Veckans Brott i SVT ska han också ha sagt att dottern skjutsade honom till brottsplatsen - sommarstugan i Arboga.

Men hon nekar till all inblandning.

- Hennes inställning är att om han har fått den uppfattningen så har han fått det om bakfoten. Hon har inte bett om något sådant där, säger Leif GW Persson om hennes inställning.

 Han fortsätter:

- Men varför i hela fridens namn skulle han hitta på det där. Varför skulle den där pojkvännen göra det om man tänker bort henne. Han skulle inte ens hitta till den där jävla kåken. Han har inget som gör att han kan ta sig dit. Han saknar ju bil och allting. 

Leif GW Persson konstaterar att man kan jämföra pojkvännens erkännande med andra uppgifter som kommit fram i förundersökningen.

LÄS MER: Uppgifter: Dottern gav maken en spruta som gjorde honom sjuk

"Ovanlig mördare"

Hur skulle du beskriva de här två morden och mordförsöken?

– Hon är ovanlig. Hon är en ovanlig mördare. Hon är kvinna till att börja med. Hon agerar utifrån ekonomiska motiv. Hade hon lyckats med den där drunkningsolyckan... Hon lever ju i en föreställning om att hon ska få 7-8 miljoner. Men hon har bråttom för så fort de är skilda får hon inte pengarna längre, säger Leif GW Persson om den misstänkta dottern och berättar att hon försökt teckna två försäkringar, den ena gick inte igenom.

Leif GW Persson har en teori om motivet till det senaste mordet och mordförsöket:
– Hade hon fått livförsäkringen då tror jag att pappan hade levt. Men om hon inte får det så måste hon få pengar från någon annanstans och då bestämmer hon sig för att ta kål på föräldrarna. Det kan hon ha gjort på olika sätt men nu väljer hon det här. Och det är jävligt korkat. Det finns mycket bättre sätt, säger Leif GW Persson.

Förutom två mord och ett mordförsök är kvinnan misstänkt för försök till bedrägeri för att ha försökt ta ut pengarna på livförsäkringen som hon tecknat.

LÄS MER: Dottern och sambon misstänks ha mördat tillsammans

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.