Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Arbogakvinnan begärs häktad för mord på maken

Arbogakvinnan sitter redan häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Nu begärs hon även häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin make. Sommaren 2015 hittades han död i vattnet vid den sommarstuga där föräldrarna attackerades. Det som till en början såg ut som en drunkning var ett mord.

I somras hittades en man död och en kvinna svårt skadad i en sommarstuga i Arboga. Misstankarna riktades mot parets dotter, en kvinna i 40-årsåldern, och hennes sambo, en man i 20-årsåldern.

Under utredningen har mannen erkänt att det var han som dödade sin flickväns pappa och att han försökt döda hennes mamma. Enligt Leif GW Persson ska mannen ha sagt att han skjutsades till brottsplatsen - sommarstugan i Arboga - av kvinnan i 40-årsåldern. Men hon fortsätter neka till all inblandning.

Maken hittades död i vattnet

Men detta är inte allt som kvinnan misstänks för. Polisen tror att hon dessutom ligger bakom mordet på sin make. Han hittades i vattnet vid samma sommarstuga i Arboga sommaren 2015.

Till en början avskrevs det som en drunkningsolycka men efter flera utredningsåtgärder - som att makens grav öppnades och det gjordes en ny rättsmedicinsk undersökning - började det utredas som mord.

Ett försäkringsbolag har dock från början misstänkt att det var något annat än en olycka som låg bakom makens död. Kvinnan hade tecknat en livförsäkring på mannen ett halvår innan han hittades i vattnet. Dog maken skulle kvinnan i 40-årsåldern få 2,5 miljoner kronor. Och bara en månad efter att kvinnan, utan makens vetskap, tecknat försäkringen försökte hon förgifta honom.

LÄS MER: Uppgifter: Mannen lurades in i dödsfällan

Vill häkta henne för mordet på maken

Nu har Arbogakvinnan begärts häktad misstänkt för drunkningsmordet.

– Vi bedömer att hon är på sannolika skäl misstänkt för brottet och den slutsatsen har vuxit fram under tiden här. Sedan är det utredningsmässigt och vissa taktiska överväganden som gjort att hon begärs just i dag, säger förundersökningsledare Johan Fahlander och berättar att "de taktiska övervägandena" handlar om att åtalstiden för mordet på pappan och mordförsöket på mannen går ut den 12 april.
– Nu har vi kommit fram till att det finns en möjlighet att bli klar med den här delen så att det här kan handläggas i en och samma rättegång. 
Målet är alltså att åtal i samtliga delar ska väckas samtidigt och att rättegång sedan ska hållas samtidigt.

I häktningsframställan står det att drunkningsmordet misstänks ha begåtts mellan klockan 20.30 den sjunde augusti och klockan åtta på morgonen dagen därpå år 2015.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas på måndag.

LÄS MER: Tre anhållna för drunkningsmordet i Arboga

"Hämnd"

En man i 25-årsåldern, som har koppling till kvinnan sitter sedan tidigare häktad misstänkt för inblandning i drunkningsmordet på maken.

GP har tidigare skrivit om att mannen i 25-årsåldern förklarar misstankarna mot sig "som hämnd för en konflikt".

Till Kriminalvården har han sagt att han nekar till brott: "han tror att han är misstänkt för att en annan person angett honom som hämnd för en konflikt dem emellan".

LÄS MER: Drunkningsmordet: Så förklarar han misstankarna

Erkänner ett brott

Arbogakvinnan är nu misstänkt för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma, mord på maken, försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning för livförsäkringen, flera fall av stämpling till mord, givande av muta för att ha försökt muta personal på häktet att smuggla ut ett brev, samt hot mot tjänsteman
– Jag har bedömt när hon uttalade ett hot i en förhörssituation mot utredningspersonal, säger Johan Fahlander.

Kvinnan nekar till de flesta av brotten, däribland mordet på sin make.
– Jag tror att hon har erkänt det här bestickningsbrottet givande av muta men i övrigt tror jag att hon nekar till allt, säger Johan Fahlander.

Som det ser ut nu kommer hon inte åtalas för mordförsök på maken - för förgiftningen.
– Det finns ingen bevisning i den delen, säger Johan Fahlander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.