Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Arboga tidigare skakat av mord

"Tyskan" mördade två små barn och försökte döda deras mamma. "Svarta änkan" är dömd för dråp för att ha dödat sin sambo. Nu har en man i 70-årsåldern mördats och hans hustru skadats svårt. Gemensamt för dessa tre brott: platsen är Arboga.

Arboga är en stad som har drabbats av flera stora tragedier.
– Det finns en del småorter som verkligen är förknippade med ond, bråd, död, säger rättsexpert och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.
Han kan nämna flera orter som blivit starkt förknippade med en händelse. Exempelvis Malexander - efter polismorden 1999.
– Det vet ju alla vad Malexander står för, säger Alhem och fortsätter.
– Vi har Hova i Skåne. För längesedan var det en polisman som tog livet av sina föräldrar och sedan dränkte sig själv: "Lösningen på denna gåta finns att finna i det våta", skrev han på en avskedslapp.
Sven-Erik Alhem konstaterar att Arboga är större än Hova.
– Men visst har de råkat ut för mycket för att vara en så liten ort.
Hur påverkas orten av att flera grova våldsbrott inträffar?
– Man tänker nog i banorna att det är mycket en slump som avgör detta.

LÄS MER: Sommarstugemordet: "Hon stod på parkeringen och tvättade bilen"

Tyskan dödade två små barn

En av de kanske mest kända och uppmärksammade händelsen i Arboga utspelade sig i mars 2008. Sent på kvällen hittades de två barnen, ett och tre år gamla, döda och deras mamma svårt skadad i sitt hem.
Misstankarna riktades först mot barnens pappa men han släpptes ganska omgående. Polisens nya spår blev en tysk kvinna i 30-årsåldern. Kvinnan ska tidigare ha varit tillsammans med den man som nu var sambo med den svårt skadade mamman.
Tyskan själv nekade till brott. I polisförhör ska hon ha sagt att misstanken mot henne är "löjlig".
Tingsrätten och hovrätten dömde tyskan, mot sitt nekande, till livstids fängelse för morden och mordförsöket.

Svarta änkan dödade två av sina män

En annan uppmärksam kvinna som dömts till livstids fängelse för mord är den så kallade "Svarta Änkan". 2010 dömdes även hon till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand. Kvinnan, som då var i 50-årsåldern ska ha satt eld på sin och makens bostad i Grängesberg medan mannen låg och sov. Mannen dog i branden.
Men det var inte första kärleken som hon dödade. Sju år tidigare ska hon ha strypt sin sambo till döds. Detta brott ska ha begåtts just i Arboga.
Kvinnan har nekat till brott och hävdat att hon inte har några minnesbilder från den aktuella kvällen.

Dottern misstänks ha dödat sin pappa

Och nu är en kvinna i 40-årsåldern skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för att ha dödat sin pappa och försökt att mörda sin mamma. Händelsen utspelade sig i ett idylliskt sommarstugeområde i Arboga för två veckor sedan.
Kvinnan misstänks för att tillsammans med en man i 20-årsåldern ha utfört brotten. De greps efter en och en halv vecka. På fredagen släpptes de på fri fot men är fortfarande intressanta i utredningen, enligt polisen. 
Samtidigt kämpar ett försäkringsbolag med att få polisen att utreda kvinnans makes död. I fjol ska hennes man ha drunknat i Hjälmaren, i samma sommarstugeområde som hennes föräldrar nu utsattes för brottet.
Maken ska ha varit fullt frisk och låg på bara en meters djup, enligt uppgifter till TT.
Någon ska ha tecknat en livförsäkring i makens namn och kvinnan ska ha stått som förmånstagare. Försäkringsbolaget fattade misstankar och beslutade att inte betala ut några pengar.

På fredagen gick försäkringsbolaget ut med att maken dessutom blivit förgiftad. Detta ska ha inträffat en månad efter att livförsäkringen tecknades och bara ett halvår efter att maken drunknade.
– Vi säger att det är en märklig omständighet och att det är ett indicium som pekar åt ett visst håll, säger Anders Lindstrand, utredningschef hos försäkringsbolaget If.

LÄS MER: De misstänks för sommarstugemordet

Oftast en man som mördar

I samband med sådana här större händelser har polisen jobbat för att invånarna ändå ska känna sig trygga.
– Jag håller med om att det är hemska händelser men nu har det gått ett antal år sedan det här med (tyskans namn). Det försöker vi möta med att vi har haft en ökad polisiärnärvaro för att boende i Arboga ska kunna ställa frågor om man känner något kring detta, säger Anders Hedström är presstalesperson för polisområde Västmanland.
Han räknar det dock som isolerade händelser och att det är en slump att de utspelat sig i just Arboga.
– Det är inget i Arbogas miljö eller struktur eller något som gör att de skulle vara mer utsatta än andra, säger Anders Hedström.

I två av dessa fall är det kvinnor som dömts, och nu är en kvinna en av de skäligen misstänkta i det tredje fallet.
– Det är lite mindre vanligt men det förekommer. Det är oftast en man som är förövare, säger Sven-Erik Alhem om det.

LÄS MER: Larmsamtalet: "Hjälp, jag har hål i kroppen"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.