Arbetsolyckor ökar bland unga

ANNONS
|

–Det är absolut oroväckande, säger Boel Callermo, avdelningschef vid verket.

–Vi har ingen klar bild om varför de ökar. Nu måste vi fortsätta arbeta och försöka förstå orsakerna – om det är ett trendbrott, eller om det är något tillfälligt som kanske kan ha statistiska förklaringar, säger Boel Callermo.

De anmälda olyckorna i åldrarna 16–24 år minskade från år 2000. Men förra året var tredje året i rad som de ökade. Jämfört med 2010 har olyckor med sjukfrånvaro ökat med 17 procent – från 2930 till 3427.

Flest olyckor i byggsektorn

ANNONS

Belastning och fall orsakade flest arbetsolyckor för kvinnor, för män när de tappade kontrollen över verktyg eller vid transporter med fordon.

Byggbranschen stod för den största andelen anmälningar om arbetsolyckor bland män.

–I vår bransch har vi jobbat väldigt hårt i företagen för att öka säkerheten. Och därför har vi rutiner om att anmäla alla skador, skärsår och alla småskador. Det kan vara ett skäl till varför rapporten visar så många arbetsskador i bygg, säger Ola Månsson, vd i arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Han påpekar också att det inte framgår av rapporten att ökningen i byggsektorn skulle vara större än i någon annan bransch.

–Vi ser väldigt allvarligt på arbetsolyckor. En skada, en olycka, är en för mycket. Det handlar väldigt mycket om attityder, att göra rätt, planera rätt och använda säkerhetsutrustningen, säger Ola Månsson.

Unga tänker på stämningen

Organisationen har nu samlat hela sektorn för att försöka minimera olyckorna.

Ungdomar råkar oftare ut för arbetsolyckor än äldre. De flesta ungdomar tänker på arbetsmiljö som en fråga om schysst stämning och trevliga arbetskompisar. Däremot tänker de inte på att deras första arbeten kan leda till olyckor och i värsta fall döden, visar en undersökning från Arbetsmiljöverket.

ANNONS

Under 2011 anmäldes 3800 arbetsskador där ungdomar var inblandade.

90 procent handlade om arbetsolyckor med sjukfrånvaro och 10 procent om arbetssjukdomar.

Störst andel anmälningar om arbetsolyckor bland kvinnor under perioden 2006 till 2011 avsåg omsorg och sociala tjänster (29 procent).

Störst andel bland männen avsåg byggverksamhet (21 procent).

Under perioden 2006–2011 omkom 36 ungdomar i olyckor på arbetet.

Källa: Arbetsmiljöverket (TT)

ANNONS