Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Arbetsfordon spårade ur på Västra stambanan

Ett arbetsfordon på Västra stambanan spårade ur och blockerade trafiken. Vid tiotiden på måndagsförmiddagen kunde trafiken släppas på igen. Men inledningsvis bara på ett spår. – Det kommer innebära förseningar till en början. Vilken omfattning beror på hur mycket tåg det är på platsen när man kör igång, säger Denny Josefsson, pressinformatör på Trafikverket.

Urspårningen skedde mellan Skövde och Töreboda under natten till måndagen. Alla tåg mellan Göteborg och Stockholm, liksom regionala tåg på den aktuella sträckan, påverkas.

Trafikverkets personal är på plats och försöker lösa problemet.

– Vi måste första bärga det urspårade fordonet. Sedan måste man titta på om det finns några skador på spåren. Det skedde vid en växel och är därför lite mer känsligt, säger Katarina Wolffram. 

Försiktig prognos

Det är oklart vad som har orsakat haveriet. All trafik på sträckan påverkas.

Trafikverket kommer att ersätta med bussar. Eventuellt kommer man försöka leda om trafiken. 

– Vi vet inte exakt hur lång tid detta tar men vår försiktiga prognos är att det kan vara uppklarat vid klockan 10, säger Katarina Wolffram. 

Trafik på ett spår

Klockan 09:20 meddelar Trafikverket att fordonet som orsakade tågstoppet är bärgat. Efter att ha undersökt växeln på spåret ska tågtrafiken kunna komma igång igen vid 10-tiden. Till en början bara på ett spår.

– Det kommer innebära förseningar till en början. Vilken omfattning beror på hur mycket tåg det är på platsen när man kör igång, säger Denny Josefsson, pressinformatör på Trafikverket. 

Förseningarna väntas pågå under större delen av dagen. Vid 13-tiden hade även det andra spåret öppnats upp för tågtrafik.

 

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP!

Via mejl: [email protected]
Telefon: 031-17 20 10
MMS/SMS: 720 10 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.