Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I början av 2019 togs beslutet att lägga ner 132 kontor och varsla 4 500 anställda. Bild: Fredrik Sandberg/TT
I början av 2019 togs beslutet att lägga ner 132 kontor och varsla 4 500 anställda. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingen blir kvar i hela landet

Arbetsförmedlingen ska finnas kvar i hela landet. Januaripartierna har enats om att myndigheten ska finnas kvar där man stängt eller planerat att stänga kontor, skriver SVT.
– Det handlar om fysisk närvaro, sedan kan det här se ut på lite olika sätt, säger Anders W Jonsson till SVT.

Under torsdagen kommer regeringen fatta beslut om att den pågående nedläggningen av kontor tillhörande Arbetsförmedlingen bromsas. Det efter att januaripartierna, S, MP, C och L, enats om att Arbetsförmedlingen ska finnas kvar i samtliga kommuner, skriver SVT Nyheter.

– Vi har i regleringsbrevet kommit överens om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att på samtliga ställen där man beslutat om en nedläggning ska man nu se till att det finns en ändamålsenlig lokal närvaro, säger Anders W Jonsson, vice partiledare i Centerpartiet till tv-kanalen.

Ska säkerställa lokal närvaro

Beslutet är en del av regeringens regleringsbrev till Arbetsförmedlingen och innebär att myndigheten får i uppdrag att säkerställa lokal närvaro på alla de platser där de lokala kontoren har stängts eller skulle ha stängts.

Men i vilken form det kommer bli är fortfarande oklart. Enligt SVT skriver regeringen att det kan ske ”genom egna kontor, i samarbete med kommuner eller genom deltagande vid statliga servicekontor”.

– Det handlar om fysisk närvaro, sedan kan det här se ut på lite olika sätt. Där har vi inte låst oss. Det blir upp till Arbetsförmedlingen att hitta bästa tänkbara sätt. Men det ska finnas möjlighet att möta Arbetsförmedlingen på plats på de här ställena, säger Anders W Jonsson till SVT.

Oklart hur många kontor som öppnas

Samtidigt uppger Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, för DN att nedstängda kontor kan komma att öppna igen. Hur många det rör sig om är oklart.

– Vi kan inte säga det ännu. Det går inte att bestämma ett visst antal i regleringsbrevet. Dessutom vet vi inte heller exakt hur det här kommer att lösas i respektive kommun, säger han till tidningen.

Det var i början av 2019 som Arbetsförmedlingen gick ut med att totalt 4 500 personer skulle varslas och 132 kontor i landet läggas ner. Det efter att myndigheten fick ett lägre anslag när Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann stöd i riksdagen. Även januariavtalet innehöll en ny inriktning för myndigheten. Av de 132 kontoren har mellan 90 och 100 kontor hunnit stänga, skriver DN.

Sedan dess har reformen fått allt mer kritik och regeringen har därför tvingats göra om reformen och bland annat lämna delen om att reformen skulle bygga på LOV.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.